non infill kunstgras

One DNA of één polymeer kunstgras

ONE-DNA of één polymeer kunstgras is een type kunstgrasgras dat uit één soort polymeer wordt vervaardigd. Kunstgras dat uit één polymeer bestaat, ook wel mono-polymeer kunstgras genoemd, is kunstgras waarbij alle componenten, zoals de grassprieten, primery backing (tuft doek) en de rug gemaakt zijn van hetzelfde polymeermateriaal, bijvoorbeeld volledig uit polyethyleen. Dit in tegenstelling tot traditioneel kunstgras dat vaak verschillende polymeren combineert zoals polyethyleen voor de sprieten en polypropyleen voor de backing, wat het lastig maakt om te recyclen omdat deze materialen apart verwerkt moeten worden. Dit type kunstgras wordt vaak gepromoot als een innovatieve en milieubewuste oplossing, vooral voor sportvelden, tuinen, en openbare ruimtes waar duurzaamheid belangrijk is, maar alleen daar waar echt natuur gras geen oplossing is.

Sporten in openbare ruimte

Sporten in openbare ruimte

Sporten in de openbare ruimte verwijst naar het beoefenen van fysieke activiteiten of sporten op plekken die vrij toegankelijk zijn voor het publiek, zonder dat daar specifieke sportfaciliteiten voor nodig zijn. Deze openbare ruimtes zijn vaak niet primair bedoeld voor sport, maar bieden wel mogelijkheden voor bewegen en sportieve activiteiten. Voorbeelden van sporten in de…

Multifunctioneel sport veld of sportobject op een sport accommodatie

Multifunctioneel sport veld of sportobject op een sport accommodatie

Een multifunctioneel veld is een sport en speelveld dat is ontworpen om voor verschillende activiteiten en sporten gebruikt te worden. In plaats van zich te richten op één enkele sport, kan een multifunctioneel veld worden aangepast voor meerdere doeleinden, afhankelijk van de behoeften van de gebruikers.

Tussenstand VVCS Veldencompetitie Eredivisie – VVCS  periode September tot 1 jan 2024

Tussenstand VVCS Veldencompetitie Eredivisie – VVCS periode September tot 1 jan 2024

De aanvoerders uit de Ere- en Eerste divisie geven wekelijks hun waardering aan de velden in Nederland. Na elke speelronde ontvangt VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko van de aanvoerders van de uitspelende clubs een tekstbericht met de waardering van 1 (slecht) tot en met 5 (topveld) voor het veld waarop zij gespeeld hebben.

Factsheet: bestuurders en pesticidenvrij onderhoud van natuurgras sportvelden

Factsheet: bestuurders en pesticidenvrij onderhoud van natuurgras sportvelden

Met ingang van 1 april 2020 mogen op sportvelden in principe geen pesticiden meer
worden gebruikt tegen onkruiden, ziekten en plagen. Tot eind 2022 gelden nog
enkele uitzonderingen, op voorwaarde dat kan worden aangetoond dat geïntegreerde
gewasbescherming (Integrated Pest Management, IPM) gehanteerd wordt en onvoldoende
resultaat heeft gehad. Het is van groot belang om IPM vanaf nu te integreren in beheer en onderhoud van sportvelden, zeker gezien het volledig verbod van pesticiden op sportvelden einde 2022.

Maaibanen in natuurgras sportvelden

Hoe ontstaan maaibanen in natuurgras sportvelden

Maaibanen worden door sportveld beheerders met de grasmaaier (kooimaaier) op het veld aangebracht. Door met de grasmaaier in een bepaalde richting te maaien komen de grassprieten in een bepaalde hoek te staan.  Achter de kooimaaier loopt een looprol en deze zorgt voor de strakke maaibanen.   In stadion velden is dit vaak bewust maar bij brede sport natuurgrasvelden door de natuurlijke rijrichting van de maaimachine.  Vaak in de brede richting van het veld.  En omdat een maaier aan het eind in de sportveld uitloop draait, komt een deel van het gras de ene kant op te staan en een deel de andere.