leunhekwerk 1,10 m kunstgras voetbalveld

Toekomst van sportvelden bouwen is standaardisatie en modulair

De toekomst van kunstgrasvelden en duurzaamheid draait zoveel mogelijk om standaardisatie en modulair omdat dit verschillende belangrijke voordelen oplevert op het gebied van milieu, kosten, kwaliteit en hergebruik.

Standaardisatie is het proces waarbij afspraken worden gemaakt over uniforme regels, maten, methoden of specificaties, zodat producten, processen of diensten op een eenduidige, efficiënte en herhaalbare manier kunnen worden ontwikkeld, toegepast of vergeleken.

Modulair bouwen van sportvelden betekent dat een sportveld wordt opgebouwd uit losse, gestandaardiseerde onderdelen (modules) die eenvoudig te monteren, vervangen, hergebruiken of recyclen zijn. In plaats van één vast en permanent geheel, bestaat het veld uit onderdelen die samen één functioneel geheel vormen, maar ook individueel vervangbaar zijn.

Als die verschillende kunstgras varianten, het is om gek van te worden. Maatwerk en varianten zijn minder duurzaam en ook nog eens duurder. Voor de kostprijs is standaardisatie beter.

Standaardisatie is het proces waarbij afspraken worden gemaakt over uniforme regels, maten, methoden of specificaties, zodat producten, processen of diensten op een eenduidige, efficiënte en herhaalbare manier kunnen worden ontwikkeld, toegepast of vergeleken.

Waarom Standaardisatie kunstgras sportveld

Betere recycleerbaarheid

  • Kunstgrasvelden bestaan uit meerdere lagen en materialen (vezels, backing, infill, shockpads).
  • Zonder standaardisatie zijn die materialen moeilijk te scheiden, wat recycling bemoeilijkt.
  • Met standaardisatie worden materialen en constructies gestroomlijnd, wat het veel makkelijker maakt om velden na gebruik op een duurzame manier te recyclen.

Lager milieueffect

  • Gestandaardiseerde kunstgrasvelden kunnen ontworpen worden met duurzame, circulaire materialen.
  • Dit leidt tot minder uitstoot bij productie, minder afval bij vervanging, en meer hergebruik van componenten.

Lagere kosten op de lange termijn

  • Als alle partijen (producenten, aannemers, gemeenten) dezelfde standaarden hanteren, ontstaat er schaalvoordeel.
  • Dit verlaagt de productiekosten, onderhoudskosten en kosten van verwerking aan het einde van de levensduur.

Vergemakkelijkt regelgeving en handhaving

Met duidelijke standaarden wordt het eenvoudiger om milieuwetgeving en kwaliteitsnormen op te stellen én te handhaven. Dat geeft zekerheid aan gemeenten, sportverenigingen en producenten over wat wel en niet acceptabel is.

Consistente kwaliteit en prestaties

Standaardisatie zorgt ervoor dat velden aan minimale sporttechnische en veiligheidsvereisten voldoen. Dit is belangrijk voor eerlijke competitie en het voorkomen van blessures.

Transparantie en vergelijkbaarheid

Als producten volgens dezelfde normen zijn opgebouwd, wordt het makkelijker om leveranciers en producten objectief te vergelijken.

Vergelijkbare berichten