Waterbuffer, waterberging en wateropslag kunstgras sportveld
Dit artikel geeft uitleg over waterbuffering, waterberging, wateropslag en waterinfiltratie opties bij het ontwerp en aanleg van een sportveld. Waterbuffering en/of wateropslag is toe te passen bij zowel gras als kunstgras sportveld.
Nederland veranderd qua weer omstandigheden. We krijgen steeds vaker en meer te maken met korte periode van zware en extreem veel neerslag. Een regenbui vanaf 50 mm per 24 uur noemen we zware neerslag. Ook zien we in de zomer periode van langduriger droogte, dus geen neerslag. Deze grote verschillen hebben praktische gevolgen, zoals wateroverlast bij zware neerslag en een tekort aan water bij droogte. (b.v. gras velden niet kunnen beregenen) Verstandig is om bij aanleg van sportvelden of sportaccommodaties met klimaatverandering rekening te houden, als onderdeel van klimaatadaptatie. Sportvelden met dubbele praktische functies. Een sportveld met waterbuffering kan bij piekbelasting regenwater en regenwater opslaan en dit gratis water gebruiken bij droogte zoals het koelen van kunstgrasveld, het beregenen van gras velden en gebruiken als gratis spoelwater bij b.v. toiletten sportaccommodaties in de buurt. Een logische win-win situatie.
Waterbuffering of wateropslag versus waterinfiltratie
Waterbuffering of wateropslag en waterinfiltratie zijn beide processen die betrokken zijn bij het aanleg en beheer van water in de fundering van kunstgras, maar ze hebben verschillende doelen en functies:
Waterbuffering onder een kunstgrasveld heeft als definitie: waterbuffering verwijst naar het vermogen van de fundering om tijdelijk of voor een langere periode water op te slaan.
Wateropslag onder een kunstgrasveld
Doel: Het hoofddoel is om overtollig water op te vangen en te voorkomen dat het onmiddellijk afvloeit. Dit helpt om wateroverlast te verminderen, vooral tijdens zware regenval. In de context van kunstgras wordt waterbuffering vaak bereikt door gebruik te maken van materialen zoals grof lava, grauwacke (maat 16/32 of 16/40) of kratjes in combinatie met kunststof of rubber folies of lagen. Doel is water opslag, en eventueel later water langzaam vrijgeven. Voordelen van wateropslag: het helpt om piekbelasting op watergangen, en heel soms op rioleringssystemen te verlagen, vermindert overstromingsrisico’s, en draagt bij aan het behoud van water voor later gebruik.
Onze tip is: gebruik bij doel wateropslag schone en stabiele kunstgrasfundering materialen die niet uitlogen en het water niet vervuilen. In onze optiek zijn bepaalde soorten funderingsmaterialen dan niet geschikt, zoals menggranulaat, diverse bodemassen, ect. Het gebruik van deze producten lijkt duurzaam en logisch maar in onze optiek kunnen deze producten het water vervuilen. In menggranulaat zit soms een klein percentage metaal of kalk of andere producten, indien deze continu onder water staan kans uit uitloging (roest), vervuiling van water en minder stabiele fundering.
Waterinfiltratie definitie: Waterinfiltratie verwijst naar het proces waarbij water door de fundering heen in de onderliggende bodem doordringt. Doel: het doel is om het water geleidelijk in de grond te laten zinken, waardoor de natuurlijke aanvulling van grondwaterlagen bevorderd wordt. Mechanisme: Materialen zoals zand, grind of speciale infiltratielagen worden gebruikt om de doorlaatbaarheid te verbeteren en het water snel naar diepere bodemlagen te laten infiltreren. Het drainage systeem krijgt dan niet meer de functie snel water afvoeren.
Voordelen: Het helpt om water snel af te voeren van het oppervlak, vermindert oppervlaktewaterafvoer en draagt bij aan de aanvulling van grondwaterbronnen.
Samenvatting van de verschillen :
Waterbuffering slaat water tijdelijk op, terwijl waterinfiltratie het water permanent in de bodem laat zinken. Doel: Buffering richt zich op tijdelijke opslag en geleidelijke afvoer, terwijl infiltratie zich richt op het aanvullen van grondwater en vermindering van afvloeiing. • Materiaalgebruik: Buffering kan gebruik maken van materialen die water vasthouden, terwijl infiltratie materialen gebruikt die de doorlaatbaarheid bevorderen. In de praktijk kunnen beide technieken worden gecombineerd in de fundering van kunstgras om zowel wateroverlast te verminderen als grondwater aan te vullen.
Voordelen wateropslag onder een sportveld
Oplossing voor nakomen ‘weging van het waterbelang of de watertoets sportvelden. (watercompensatie) Dit om de gevolgen van de bouwwerkzaamheden te toetsen aan de nadelige gevolgen van het waterbelang, bijvoorbeeld het ombouwen van een natuurgrasveld naar een kunstgrasveld heeft nadelige gevolgen voor het waterbelang. Deze toets is sinds november 2001 wettelijk en bestuurlijk verankerd via omgevingswet.
- Klimaat adaptatie redenen (water vasthouden of buffering bij “”extreme”” regen buien)
- (regen) Water vasthouden voor gebruik water indien “late tijdstip nodig (o.a. beregening gras velden in omgeving / spoelen toilet sportaccommodatie)
- (regen) Waterbuffering inzettenen voor koelen kunstgras / hitte eilanden voorkomen (een logische combinatie)
- Indien waterbuffering onder water hockeyvelden (water gebruiken voor beregenen/ nat houden van het water hockeyveld)
Verschil tussen waterbuffering en wateropslag sportveld
Het verschil tussen waterbuffering en wateropslag ligt vooral in de functie en het doel van hoe het water wordt beheerd:
Waterbuffering: Dit verwijst naar het tijdelijk vasthouden van water, meestal met als doel om overstromingen te voorkomen of om pieken in de wateraanvoer op te vangen. Water wordt gebufferd in tijden van overvloed (bijv. tijdens zware regenval) en vervolgens langzaam afgegeven of verwerkt. Het gaat dus om kortdurende opslag en beheer van water. Voorbeelden: retentiebekkens, waterbergingsgebieden, of natuurgebieden die tijdelijk onder water komen te staan.
Wateropslag: Dit verwijst naar het langdurig opslaan van water voor toekomstig gebruik, zoals voor irrigatie, drinkwater, of energieopwekking. Wateropslag heeft meestal een meer permanent karakter, waarbij het water over langere tijd wordt vastgehouden. • Voorbeelden: waterreservoirs, opslagtanks, of ondergrondse waterbassins. Kortom, waterbuffering is gericht op tijdelijke opvang van overtollig water, terwijl wateropslag gericht is op langdurig gebruik of behoud van water.
Bij sportvelden kan beide.
Links over waterberging:
Utrecht ontwerp eigen waterbuffering onder voetbal kunstgrasveld
Citysports klimaatadaptief waterberging
Regenwateropslag onder sportvelden
Watertoets of weging waterbelang