|

Hockey waterverbruik sproei beregening kunstgras waterveld

Hoeveel m3 (liter) water gebruikt een hockey sproei installatie per keer op een kunstgras hockey waterveld?

Het antwoord is: afhankelijk van type en kwaliteit sproeiers en afstelling gemiddeld ca. 6 tot 10 m3 per sproeibeurt.

Per wedstrijd wordt er één of twee keer gesproeid: voorafgaand gebruik en tijdens de rust. Een hockey veld is 99,4 x 59 (incl. uitloop) dit komt neer op 5864,6 m2. Insteek is tussen de 1 mm en 2,6 mm water per sproeibeurt komt neer op 5,8 en 13 m3 per sproeibeurt. In ca. 12-14 minuten per sproeibeurt.

Dit is erg afhankelijk van 1e sproeibeurt, type sproeiers, kwaliteit kunstgras en mogelijkheid om water lang vast te houden, drift en afstelling.

Hockey waterverbruik

Vaak ligt vlakbij het hockeyveld een bufferput van minimaal de inhoud van 1 sproeibeurt en bij voorkeur meer sproeibeurten. Deze bufferput kan je vullen met: water uit openwater (indien geschikt), regenwater verharding / gebouwen en drainwater opvangen in een zo groot mogelijk opslagput, bronwater, (bron slaan vlakbij het veld, dit vaak vergunning plichtig) laatste optie: drink (leiding) water (erg duur en zeker niet duurzaam / logisch)

Bovenstaand plaatje komt uit: HAS Onderzoeksrapport-Duurzaam-watergebruik-op-sportvelden-definitief-gecomprimeerd.pdf

Toekomst:

In de toekomst wordt mogelijk geen water meer gebruik voor het sproeien van hockeyvelden. Dit is volgens ons een goede en duurzame toekomstige ontwikkeling. Geen water en dus ook minder algen bestrijden. (met bijbehorende middelen)

FIH geen water op hockey watervelden

Er is een verandering op komst in het internationale tophockey. Het hockeytoernooi op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs wordt namelijk het laatste grote hockeyevenement waarbij op een waterveld wordt gespeeld. Dat betekent dat het WK van 2026 in Nederland en België het eerste mondiale hockeytoernooi is zónder watervelden. 

De wereldhockeybond FIH stapt na 2024 definitief over op een nieuw type kunstgras waarvoor geen irrigatiesysteem meer nodig is. Bron: hockey.nl

Ze noemen het nieuwe veld ook Dry (non-irrigated) hockey turf of dry hockey watervelden.

Dry hockey turf vanaf 2027 FIH

Om te voorkomen dat er meteen paniek uitbreekt bij de Nederlandse hockeyclubs: de aangekondigde wijzigingen qua ondergrond zijn voorlopig alleen van toepassing op de grote toernooien en internationale landenwedstrijden. Op clubniveau zullen de duurzame ambities van de wereldhockeybond niet direct merkbaar zijn. De FIH verwacht dat clubs pas op zijn vroegst in 2027 geleidelijk aan afscheid gaan nemen van de watervelden.

Lees ook dit artikel: https://hockey.nl/nieuws/de-sport/veld-van-toekomst-hot-topic-op-hockeycongres-voelt-als-tapijtje

Dry (non-irrigated) hockey turf  of droge hockey watervelden

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *