Eredivisie voetbal en de kunstgras discussie

Kunstgras verdwijnt de laatste jaren langzaam uit de Eredivisie en betaald voetbal.   In dit artikel geven wij uitleg en een overzicht van huidige situatie kunstgras in stadions van BVO’s (betaald voetbal organisatie)

Eredivisie kunstgras seizoen 2021 – 2022

In de Nederlandse Eredivisie en Keuken Kampioen divisie hebben de volgende clubs kunstgras.

 • Cambuur Leeuwarden
 • Heracles Almelo
 • Sparta Rotterdam (Sparta Stadion of bijnaam het kasteel)

Vitesse, AZ, PEC Zwolle, SC Heerenveen, FC Groningen hebben een hybride systeem, in het stadion liggen, Een hybride voetbalveld is een combinatie natuur gras/ kunstgras (dit is een mix van natuur gras en kunstgras wapening) Het voordeel is dat dit niet te zien is, je speelt op natuurgras maar hierdoor wel een stabieler speeloppervlak met meer gebruiksuren dan “”normaal kunstgras””

FC Den haag, VVV-Venlo en PEC Zwolle zijn in in 2021 overgestapt naar natuurgras.

Keuken kampioen Divisie kunstgras seizoen 2021 – 2022

BVO Voetbal organisatie uit de Keuken Kampioen Divisie die op kunstgras spelen zijn:

 • FC Dordrecht   (hybride veld =  kunstgras / natuurgras)  Xtragrass
 • FC Den Bosch (Stadion de Vliert) Wil graag overstappen op hybride
 • FC Volendam  (Kras Stadion)  verwachting zomer 2022 overstappen op natuurgras
 • FC Emmen (De Oude Meerdijk) in 2019 nog kunstgras vervangen
 • Top Oss (Frans Heesen Stadion)
 • Helmond Sport (Lavans Stadion)
 • FC Eindhoven  (Jan Louwers Stadion)
 • Excelsior Van Donge & DE Roo Stadion) plannen om in 2022 over te stappen natuurgras
 • jong AZ (trainingscomplex Wijdewormer)
 • MVV (De Geusselt)
 • Telstar

FC De Haag, Fortuna Sittard en FC Dordrecht  hebben volgens onze informatie een hybride kunstgrasmat in het stadion. (dit is een mix van natuur gras en kunstgras wapening) Het voordeel is dat dit niet te zien is, je speelt op natuurgras maar hierdoor wel een stabieler speeloppervlak met meer gebruiksuren dan “”normaal kunstgras””   FC Den Haag staat tot de winterstop (2021) bovenaan in de velden competitie van VVCS.   We twijfelden om dit op te schrijven, omdat dit dan bij de spelers psychologisch mogelijk een effect gaat hebben, maar omdat betaald voetbal spelers (aanvoerders) toch niet deze site bezoeken en dit feit bij beoordeling buiten feit beschouwing blijft.  Maar feit een feit.

Betaald Voetbal Organisaties BVO (stadion velden) die al van kunstgras naar natuurgras zijn overgestapt

Onderstaande een lijstje van clubs die van kunstgras weer terug zijn gegaan naar natuurgras.

 • PEC Zwolle   (2021)
 • ADO Den Haag (2020)

De clubs uit de Keukenkampioen Divisie die zijn overgestapt op natuurgras.

 • VVV Venlo (2020, na 7 jaar gebruik kunstgras overgestapt op natuur )
 • Roda JC  (2014-mei 2021, na 8 jaar overgestapt op natuurgras)
 • Almere City Yanmar Stadion (2018 overgestapt op natuurgras)
 • RKC Waalwijk (2019 overgestapt naar natuurgras i.v.m overstap eredivisie) https://www.youtube.com/watch?v=C0oDKrWe8Dk
 • SC Cambuur Leeuwarden  (mei 2021, overgestapt naar natuurgras)
 • Fortuna Sittard (2018 overstap van kunstgras naar hybride Grassmaster)
 • FC Dordrecht   (2018 kunstgras naar hybride veld =  kunstgras / natuurgras)  Xtragrass
 • Jong PSV (2019 overstap naar natuurgras hoofdveld de Herdgang)

Geschiedenis kunstgras betaald voetbal eredivisie

In 2003 is het 1e kunstgrasveld in de eredivisie aangebracht.  Dit was Heracles Almelo.  Dit was een UEFA pilot voor kunstgras in stadion velden. Daarna volgende er in een rap tempo vanaf 2013 / 2014 meer stadion velden.  De verwachting was: kunstgras is naast toepassing in de brede sport ook in betaald voetbal de toekomst.

Maar dit liep toch anders.

In mei 2017 maakte en tekende twaalf aanvoerders van clubs uitkomende in de Eredivisie een statement  om kunstgras in stadions te verbannen. De VVCS (Vereniging van Contract Spelers) steunden dit statement, daarna ging het snel.

De lobby om het kunstgras uit het stadion te verbannen hebben in 2018 geresulteerd in de veranderagenda. Doel: kunstgras uit het stadion. Er bestaat een financiële regeling voor clubs die de overstap maken van kunstgras naar natuurgroen.   Hierdoor kunnen clubs tot 350.000 euro uit Europese (voetbal) inkomsten zoals premies (5 %) van Nederlandse clubs gebruiken voor aanpassing en goed veldonderhoud.  Het omschakelen (in stadions) van kunstgras naar natuur gras blijkt een proces van jaren maar op dit moment zijn de  natuurgrasmatten bezig met een opmars, maar kunstgras is nog niet geheel uit de Eredivisie verdwenen. Sterker nog, mogelijk komen er seizoen 2022-2022 er weer kunstgrasvelden bij, gezien de huidige nr 1 en nr 2 van de Keuken Kampioen Divisie kunstgrasvelden hebben.  We willen als sportveld.nl benadrukken dat kunstgras in stadions iets anders is dan kunstgras toepassing in de breedtesport.  Lees daarvoor ons artikel: kunstgras

Overzicht kunstgras eredivisie

Dusan Tadic (AJAX) had na competitie duel AJAX-Sparta 28 November 2021 een erg negatieve reactie op kunstgras op het hoogte niveau. Hij vindt dat kunstgras niet thuis hoort op het hoogste niveau voetbal.

Ook was er een bijbehorende discussie over dat kunstgras zorgt voor competitievervalsing of meer blessures.  De KNVB heeft dit feit onderzocht. Uit dit wetenschappelijk KNVB onderzoek blijkt dat hier geen sprake van is. Zie de uitkomsten van dit onderzoek via deze link.   Zie ook het bijbehorende filmpje aan einde van deze kennis pagina

Op het hoogtepunt (seizoen 2016-2017) lager er 22 kunstgrasvelden in de stadions. (hoofdvelden betaald voetbal)

Op grote Europees competities hebben enkele clubs kunstgras in het stadion. In Engeland is het voor de clubs op de vier hoogste niveau verboden om op kunstgras officiële wedstrijden te spelen.

Zie deze film over de ondergang van kunstgras in de eredivisie en de discussie.  Ondergang kunstgras in eredivisie stadions 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Overzicht kunstgras in voetbal Eredivisie stadions

Overzicht kunstgras eredivisie

Leave a Comment

Your email address will not be published.