Voetbal Eredivisie status kunstgras velden 2022-2023

Met deze kennis pagina geven wij uitleg en een overzicht van huidige status kunstgras in Eredivisie stadions velden.  We behandelen alleen Eredivisie stadion velden voor huidige situatie aantal kunstgras velden bij Keuken Kampioen Divisie klik hier. 

Eredivisie status kunstgras seizoen 2022 – 2023

In de Nederlandse Eredivisie hebben seizoen 2022-2023, 3 eredivisie clubs kunstgras als stadionveld. Dit is 1  kunstgrasveld meer dan Eredivisie seizoen 2021-2022.  Dit komt door promotie FC Emmen, FC Volendam en Excelsior. Deze clubs hebben allemaal kunstgras in het stadion liggen. Omdat Hercules Almelo is gedegradeerd (ook kunstgras in stadion) en Sparta deze zomer 2022 is overgestapt op natuurgras komen er in seizoen 2022-2023 daardoor 1 extra kunstgrasveld extra in de eredivisie. Waardoor er in het seizoen 2022-2023 van de 18 eredivisie teams er 3 eredivisie teams op kunstgras spelen, 7 teams spelen op natuurgras en 8 teams op een hybride voetbalveld.

Een hybride voetbalveld is een combinatie natuur gras/ kunstgras. Dit is een mix van natuur gras en kunstgras vezels /wapening.  Het voordeel is dat dit niet te zien is, je speelt op natuurgras maar hierdoor wel een stabieler speeloppervlak met meer gebruiksuren dan “”normaal kunstgras””

De volgende teams hebben kunstgras in het stadion liggen:

Dit zijn:

 • FC Emmen  Stadion De Oude Meerdijk  (kunstgras is in de zomer 2019 vernieuwd)
 • FC Volendam Kras Stadion   kunstgras is november 2021 nog vernieuwd
 • Excelsior Van Donge & De Roo Stadion  kunstgras is in de zomer 2021 vernieuwd

De volgende teams hebben hybride systemen in het stadion liggen:

 • Ajax (al vanaf seizoen 2016-2017)
 • NEC (aanleg zomer 2022 Grassmaster)
 • FC Utrecht  (speel als lang op hybride systeem Grassmaster)
 • Vitesse (vanuit 2015 XtraGrass)
 • AZ (speelt al 15 jaar op hybride systeem / Grassmaster)
 • SC Heerenveen (vanaf zomer 2021)
 • FC Groningen (vanaf 2017 Grassmaster)
 • RKC Waalwijk (vanaf zomer 2018)
 • Fortuna Sittard (vanaf oktober 2018)

In totaal hebben 9 stadionvelden een hybride systeem (natuurgras en kunstgras) als stadionveld

De overige teams (6 st) spelen op 100 % (natuur) gras.  (totaal spelen 18 clubs in de eredivisie)

Dit volgende teams hebben natuurgras in het stadion liggen:

 • Feyenoord
 • PSV
 • FC Twente
 • SC Cambuur (overgestapt naar natuurgras in 2021)
 • Go Ahead Eagles
 • Sparta Rotterdam (Sparta Stadion of bijnaam het kasteel) natuurgras vanaf zomer 2022

Kunstgras verdwijnt de laatste jaren langzaam uit de Eredivisie

Kunstgras verdwijnt de laatste jaren langzaam uit de Eredivisie. Dit komt door de veranderagenda op initiatief van Eredivisie CV en VVCS (Vereniging van Contract Spelers).  De Eredivisie CV of ECV is een commanditaire vennootschap.  Waarin alle 18 clubs van de Eredivisie, de hoogste Nederlandse betaald voetbalklasse, verenigd zijn. De ECV draagt namens en voor de clubs zorg over de commerciële exploitatie van de media- en sponsorrechten en promotie van het merk Eredivisie in binnen- en buitenland. De lobby om het kunstgras uit het stadion te verbannen hebben in 2018 geresulteerd in de veranderagenda.  Er bestaat een financiële regeling voor clubs die de overstap maken van kunstgras naar (natuur) gras. Doel van de veranderagenda “”kunstgras uit het stadion””

Betaald Voetbal Organisaties BVO (stadion velden) die al van kunstgras naar natuurgras zijn overgestapt

Onderstaande een lijstje van BVO clubs die van kunstgras weer terug zijn gegaan naar natuurgras of hybride systemen, maar ook locatie die van natuurgras naar hybride zijn gegaan:

 • NEC  (zomer 2022) naar een hybride systeem
 • PEC Zwolle   (2021) naar een hybride systeem
 • ADO Den Haag (2020) naar een hybride systeem
 • VVV Venlo (2020, na 7 jaar gebruik kunstgras overgestapt op natuur gras )
 • Roda JC  (2014-mei 2021, na 8 jaar overgestapt op natuurgras)
 • Almere City Yanmar Stadion (2018 overgestapt op natuurgras)
 • RKC Waalwijk (2019 overgestapt naar natuurgras i.v.m overstap eredivisie)
 • SC Cambuur Leeuwarden  (mei 2021, overgestapt naar natuurgras)
 • Fortuna Sittard (2018 overstap van kunstgras naar hybride Grassmaster)
 • FC Dordrecht   (2018 kunstgras naar hybride veld =  kunstgras / natuurgras)  Xtragrass
 • Jong PSV (2019 overstap naar natuurgras hoofdveld de Herdgang)

Geschiedenis kunstgras betaald voetbal Eredivisie

In 2003 is het 1e kunstgrasveld in de Eredivisie aangebracht. Dit was Heracles Almelo.  Dit was een UEFA pilot voor kunstgras in stadion velden. Daarna volgende er in een rap tempo vanaf 2013 / 2014 meer stadion velden.  De verwachting was: kunstgras is naast toepassing in de brede sport ook in betaald voetbal de toekomst.

Maar dit liep toch anders!

In mei 2017 maakte en tekende twaalf aanvoerders van clubs uitkomende in de Eredivisie een statement  om kunstgras in stadions te verbannen. De VVCS (Vereniging van Contract Spelers) steunden dit statement, daarna ging het snel.

Veranderagenda met doel: kunstgras uit het stadion

De lobby om het kunstgras uit het stadion te verbannen hebben in 2018 geresulteerd in de veranderagenda. Doel: kunstgras uit het stadion. Er bestaat een financiële regeling voor clubs die de overstap maken van kunstgras naar natuurgroen.  Hierdoor kunnen clubs tot 350.000 euro uit Europese (voetbal) inkomsten zoals premies (5 %) van Nederlandse clubs gebruiken voor aanpassing en goed veldonderhoud.  Het omschakelen (in stadions) van kunstgras naar natuur gras blijkt een proces van jaren. Op dit moment zijn de  natuurgrasmatten bezig met een opmars.  Maar kunstgras is nog niet geheel uit de Eredivisie verdwenen. Sterker nog, in seizoen 2022-2023 komen er  in de eredivisie weer kunstgrasvelden bij.  Als sportveld.nl willen we graag benadrukken dat kunstgras in stadions iets anders is dan kunstgras toepassing in de breedtesport.  Lees daarvoor ons artikel: kunstgras

Hierbij ook kennis stukken met uitleg: op welke wijze voetbal stadion grasvelden technische worden beoordeeld om gelijke omstandigheden te krijgen.  Klik hier  Deze technische toets is 2022 geïntroduceerd. Deze handleiding “Keuringsprocedures natuurgrasvelden” beschrijft de procedures voor het beoordelen van natuurgras voetbalvelden volgens de norm voor natuurgrasvelden zoals geaccordeerd door de technisch directeuren in de Eredivisie via het “Technisch Platform” (ECV) en de vergadering van vennoten (ECV)

Overzicht kunstgras eredivisie

Dusan Tadic (AJAX) had na competitie duel AJAX-Sparta 28 November 2021 een erg negatieve reactie op kunstgras op het hoogte niveau. Hij vindt dat kunstgras niet thuis hoort op het hoogste niveau voetbal.

Ook was er een bijbehorende discussie over dat kunstgras zorgt voor competitievervalsing of meer blessures.  De KNVB heeft dit feit onderzocht. Uit dit wetenschappelijk KNVB onderzoek blijkt dat hier geen sprake van is. Zie de uitkomsten van dit onderzoek via deze link.   Zie ook het bijbehorende filmpje aan einde van deze kennis pagina

Op het hoogtepunt (seizoen 2016-2017) lager er 22 kunstgrasvelden in de stadions. (stadionvelden betaald voetbal)

Op grote Europees competities hebben enkele clubs kunstgras in het stadion. In Engeland is het voor de clubs op de vier hoogste niveau verboden om op kunstgras officiële wedstrijden te spelen.

Zie deze film over de ondergang van kunstgras in de eredivisie en de discussie.  Ondergang kunstgras in Eredivisie stadions 

Uitleg “”modern”” aanleg en onderhoud stadion hybride gras stadionveld Amsterdam Arena (Ajax)

Leave a Comment

Your email address will not be published.