Beheer van sportaccommodaties

We hebben in Nederland ca.  22.000 sportaccommodaties, waaronder alle zwembaden, sporthallen, fitnesscentra
en accommodaties voor de grote buitensporten als voetbal, tennis, hockey, korfbal en  golf dit komt uit de DSA telling. Eind augustus 2024 telde Nederland 18.000.000 inwoners. Dit komt neer op: ca. één sportaccommodatie per 818 inwoners. Deze sportvelden en sport accommodaties moet allemaal beheerd worden.

Goed beheer van sportvelden en sportaccommodaties

Goed beheer van sportvelden en sportaccommodaties is cruciaal om verschillende redenen:

1. Veiligheid en gezondheid: Regelmatig onderhoud voorkomt ongevallen en blessures.

2. Speelkwaliteit: Kwalitatieve sportvelden en accommodaties bieden betere speelmogelijkheden. Een goed onderhouden veld zorgt voor een gelijkmatige balrol en betere grip, wat het spelplezier en de prestaties bevordert.

3. Duurzaamheid: Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van sportfaciliteiten. Dit voorkomt hoge kosten voor reparaties of vervanging op de lange termijn.

4. Aantrekkelijkheid: Goed onderhouden accommodaties trekken meer gebruikers aan, wat kan leiden tot hogere inkomsten voor sportverenigingen en gemeenten.

5. Zorgplicht: Zorgplicht bij sportaccommodaties en velden verwijst naar de wettelijke en ethische verantwoordelijkheid van beheerders, eigenaren en exploitanten om ervoor te zorgen dat de faciliteiten veilig zijn voor gebruik door sporters, toeschouwers en andere bezoekers. Deze plicht omvat verschillende aspecten: Veiligheid en Onderhoud: Beheerders moeten ervoor zorgen dat de sportvelden en accommodaties in goede staat verkeren. Dit betekent regelmatig onderhoud en inspecties om gebreken zoals losse tegels, slechte verlichting of ongelijke velden te voorkomen. Problemen moeten tijdig worden opgelost om het risico op ongelukken te minimaliseren. 2. Voldoen aan Wet- en Regelgeving: De zorgplicht houdt in dat sportaccommodaties voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving, zoals de Arbowet, de Wet milieubeheer en bouwvoorschriften. Dit kan betrekking hebben op zaken als brandveiligheid, hygiëne en toegankelijkheid voor mensen met een beperking. 3. Verantwoordelijkheid voor Derden: Eigenaren en beheerders moeten ook rekening houden met de veiligheid van derden, zoals vrijwilligers, medewerkers en toeschouwers. Dit kan inhouden dat er veiligheidsinstructies worden gegeven, en dat risicovolle situaties worden vermeden of geminimaliseerd. 4. Verzekering en Aansprakelijkheid: Onder de zorgplicht valt ook het afdekken van risico’s door middel van verzekeringen. Als een ongeluk plaatsvindt door nalatigheid in het onderhoud of beheer, kunnen de verantwoordelijken aansprakelijk worden gesteld voor de schade. 5. Voorzieningen en Uitrusting: Er moet worden gezorgd voor veilige en goed onderhouden sportuitrusting en faciliteiten, zoals kleedkamers, toiletten en tribunes. Dit geldt ook voor noodvoorzieningen zoals EHBO-kits en defibrillators.

6. Gemeenschapswaarde: Sportaccommodaties zijn vaak centrale ontmoetingsplekken in gemeenschappen. Goed beheer ondersteunt hun rol als sociale en gezonde verzamelpunten.

Kortom, goed beheer is essentieel voor het waarborgen van veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid, en draagt bij aan het welzijn van de gemeenschap.

Sportaccommodaties moeten onderhouden worden.

Sportaccommodaties worden gebouwd, onderhouden en beheerd door verenigingen, ondernemers en gemeenten. Per jaar wordt ca. 1.3 miljard uitgegeven aan sport waarvan 91 % door gemeenten.

Het beheer en onderhoud van sportaccommodaties vraag vaak specifiek kennis van het beheer.

De branche heeft een tekort aan vakbekwaam personeel.  Vandaar dat daar aandacht voor moet zijn.

Zonder goed beheer personeel is er geen bal aan.

Hierbij een link naar het KNVB document  Het beheren en onderhouden van natuurgras sportvelden.