Blog

gras natuurgras sportveld

Veel sportveld gebruikers weten onvoldoende dat gras niet altijd groeit.

Een gras sportveld moet voor “”een gebruiker”” altijd groen en bespeelbaar zijn. Maar dit is technisch niet altijd realistisch, lees onmogelijk.

Hierbij de feiten van gras groei.

Gras groeit als de omstandigheden voor grasgroei goed zijn.

Gras groeit niet altijd door verschillende factoren waaronder:

Weersomstandigheden, zoals te hoge of te lage temperatuur. Gras groeit niet optimaal bij extreem lage of hoge temperaturen. Over het algemeen wordt gras als niet actief beschouwd bij bodem temperaturen onder de 5-8 graden Celsius of boven de 25 graden Celsius. Gras groeit het beste bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden Celsius. Binnen dit temperatuurbereik functioneert het grasmechanisme voor fotosynthese en celgroei het beste. Bij temperaturen buiten dit bereik kan de groei vertragen of stoppen. Te lage temperaturen (in de winter) en te hoge temperaturen (in de zomer) kunnen de groei van gras beïnvloeden. Dus onder de 5 graden groei gras niet en boven de 30 graden groeit gras ook niet. Indien er in deze periode schade aan de grasmat ontstaat, kan het gras zich niet herstellen door groei.

Heeft gras voldoende licht, water en kooldioxide waardoor fotosynthese kan plaatsvinden?

Hoe is de bodemkwaliteit (fase verhouding lucht water en grond), is er voldoende water en voedingsstoffen beschikbaarheid. Zie deze kennis pagina

BVO stadion velden hebben vaak een veldverwarming systeem of gebruiken SGL verlichting. Dit is voor 99,5 % van de breedtesport velden niet het geval.

Zie onze “”gras”” kennis pagina site over:

Waarom is gras groen

Sportveld-gras-tetraploide-en-diploide-rassen

Een natuurgras sportveld is een natuurlijke klassieke sportondergrond

Leave a Comment

Your email address will not be published.