[vc_row][vc_column][vc_column_text el_id=”3D veld”]

Wat is een 2D, 3D en 4D sportveld

Je hoort het steeds vaker, wij hebben een 3D sportveld en zelfs een 4D veld komt voor. Het is een moderne uitdrukking en het zegt iets over een “”extra”” toepassing.  Het wordt vaak bij multifunctioneel gebruik gebruikt en extra toepassingen.

Wij horen geen sporters zeggen: wij hebben op een 3D sportveld gesport, maar je hoort wel we zijn naar een 3D film geweest, dan weet vaak iedereen wat er bedoeld wordt. Vandaar een speciale pagina voor uitleg.

De D staat voor dimensionaal.

Een twee Dimensionaal sportveld of 2D sportveld is een veld met twee meetbare kenmerken namelijk lengte en breedte.

Een drie dimensionaal sportveld of 3D sportveld is een veld  met drie meetbare kenmerken namelijk lengte, breedte en hoogte. Dus een ruimtelijk vorm.

Een 4 dimensionaal sportvelden of 4D sportveld  is een veld  met drie   meetbare kenmerken namelijk lengte, breedte en hoogte maar ook met een extra verplaatsing / toevoeging.  (formeel is de vierde dimensie is gerelateerd aan de gekromde ruimte en het uitdijend heelal)

Wat is een twee dimensionaal sportveld of 2D sportveld

Dus twee meetbare kenmerken namelijk lengte en breedte.   Dit zijn eigenlijk alle sportvelden die we kennen.  Sportvelden hebben altijd een lengte en breedte.   Je kan beredeneren dan de zachte toplaag, natuurgras of kunstgras de 3 dimensie is maar  ik de praktijk gebeurd dit niet.

Wat is een drie dimensionaal sportveld of 3D sportveld

Dus drie meetbare kenmerken namelijk lengte, breedte en hoogte.   De hoogte geeft de naam 3D veld.

Een veld is natuurlijk onveilig als er gaten/ kuilen of bulten in het veld zitten, dat is niet logisch, in dit geval is een 3D veld, een  veld met extra belijning of diverse vormen figuratie (diverse soorten spel) maar ook muren met diepte en/of schietgaten en led schermen met zelfs beweegbare figuren of vlakken.  Dus een veld met meer diepte en multifunctionele functies.

Met 3D kan je ook denken aan LED verlichting in het veld om verschillende spelvormen aan en uit te schakelen.

Wat is een 4 dimensionaal sportveld of 4D sportveld

4D sportveld
4D sportveld

Dus 4 meetbare kenmerken namelijk lengte, breedte en hoogte en dan nog wat extra’s.  Het extra’s geeft de naam 4D veld.

In Eindhoven ligt het allereerste 4D-sportveld ter wereld. Sublean Group en InnoSportNL hebben het veld aangebracht.

Ze noemen het een 4D sportveld of meerzijdig sportveld. Een mooie passende term. Het veld bestaat uit horizontale panelen die gedraaid kunnen worden. Het 4D-sportveld is daardoor geschikt voor verschillende sporten die allemaal vragen om andere ondergronden. (in dit geval 3 verschillende mogelijkheden)

Ook is het mogelijk reclamepanelen toe te voegen.   Op deze wijze kan je een sportveld toepassen voor meerdere doelen en kan je ondergronden eenvoudig wisselen (in dit geval draaien)   Het veld in Eindhoven kan je in zonnepanelen terrein draaien, voor als het veld (overdag niet wordt gebruikt)  Multifunctioneel gebruik van grond en veld.  Voor de goede orde: het veld kost indicatief: 1000 euro per m2.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/EmmjRduoamU?t=2″ title=”4D veld of panelen sportveld” el_id=”4D veld” el_class=”4D veld”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/lAt539vbID0″ title=”4D sportveld productie en werking”][/vc_column][/vc_row]