Gras sportveld is een natuurlijke klassieke sportondergrond

Een gras sportveld ondergrond is een natuurlijk en biologisch sportoppervlak die emoties oproept. Een dichte grasmat is de optimale natuurlijke sportondergrond wegens zijn speleigenschappen zoals krachtvermindering, afschuifsterkte en glijvermogen. De geur van net gemaaid gras is uniek.

Waarom natuurgras als sportondergrond

  • Natuurlijke uitstraling: Gras biedt een natuurlijke en esthetisch aangename uitstraling, wat vooral belangrijk is bij buitensporten;
  • Schokabsorptie: Natuurgras heeft natuurlijke schokabsorberende eigenschappen, wat kan helpen blessures te verminderen in vergelijking met harde oppervlakken;
  • Koeling: Gras blijft over het algemeen koeler dan kunstgras of andere harde oppervlakken, wat comfortabeler is voor spelers, vooral bij warm weer.
  • Milieuvriendelijk: Natuurgras is milieuvriendelijk en heeft een positief effect op het milieu door CO2-opname en het bevorderen van biodiversiteit. Uit ecologisch oogpunt verdient een natuurgrasveld de voorkeur boven een kunstgrasveld.
  • Traditie: Veel sporten zijn historisch gezien op natuurgras gespeeld, en het behoud van deze traditie speelt een rol bij de keuze voor gras. Ondanks deze voordelen zijn er ook uitdagingen, zoals onderhoudskosten, seizoen gebondenheid en slijtage. Daarom kiezen sommige sportfaciliteiten voor alternatieve oppervlakken zoals kunstgras, afhankelijk van specifieke behoeften en omstandigheden.

Welke sporten op gras

De volgende sporten worden op gras gespeeld: voetbal, rugby, tennis, honk en softbal, cricket en golf.  Hockey staat niet in dit lijstje hockey in NL word voor wedstrijden alleen op kunstgras gespeeld.  Wel is het zo dat bovenstaande sporten naast natuur gras ook op kunstgras gespeeld kunnen worden.

Natuur gras is een duurzame sport ondergrond

Bij goed onderhoud zijn natuurlijke gras sportondergronden door hun lange levensduur de meest duurzame en grondstof besparende sportoppervlakken. Bovendien heeft echt gras een positieve invloed op klimaatadaptatie (wateropvang vermogen), het milieu (door zijn functie als zuurstofproducent en luchtfilter), koeling in de hete zomer alsmede zijn klimaat regulerende en bodem beschermende werking.  Het nadeel is het beperkte uren sport gebruik, specifiek beheer zoals wekelijks maaien en belijning plaatsen, het waterverbruik en het gebruik van meststoffen.

De sporttechnische of speelkwaliteit van een goed natuurgras sportveld worden soms aangetast door slecht weer (te nat of juist te droog) hoge betreding, ongedierte, schimmels of onkruiden. Goede natuurgras sportvelden moeten goed worden onderhouden, waardoor het gebruik ervan wordt verruimd tot ongeveer ongeveer 250 uur per jaar. Sommige goed aangelegde en goed onderhouden natuurgrasvelden halen soms 350/400 bespeling uren per jaar.

natuur gras sportveld een perfecte natuurlijke sport ondergrond
Gras als sportondergrond  natuurlijk en duurzaam

Een echt gras sportveld heeft de voorkeur boven kunstgras

Geur van net gemaaid gras

De geur van net gemaaid gras is uniek.  Deze geur komt vrij zodra het gras gemaaid gaat worden. Indien de maaimachine het gras raakt, raakt het gras in paniek en gaat het de beschermende stofjes produceren. Deze stoffen worden Green Leaf Volatiles (GLV) genoemd. Deze stofjes ruiken wij mensen als de ‘lekkere geur van pas gemaaid gras.  Zie dit artikel

Natuurgras voorschrift of norm

Zie onze kennissite   Natuurgras sportveld 

Een natuurgras (wedstrijd geschikt) voetbalveld worden vaak aangelegd volgens voorschrift of norm ISA-KNVB2.a (juli. 2004) maar meer informatie staat in onderstaande link.