[vc_row][vc_column][vc_column_text el_id=”3D veld”]

Hoe ontstaan maaibanen in natuurgras sportvelden

Maaibanen worden door sportveld beheerders met de grasmaaier (kooimaaier) in het gras aangebracht. Door met de grasmaaier in een bepaalde richting te maaien komen de grassprieten in een bepaalde hoek te staan. h Achter de kooimaaier loopt een looprol en deze zorgt voor de strakke maaibanen.   In stadion velden is dit vaak bewust maar bij brede sport natuurgrasvelden door de natuurlijke rijrichting van de maaimachine.  Vaak in de brede richting van het veld.  En omdat een maaier aan het eind in de sportveld uitloop draait, komt een deel van het gras de ene kant op te staan en een deel de andere.

De vleug van natuurgras na het maaien:  donker en licht gras

maaibanen en strepen natuur gras sportvelden
Maaibanen en strepen natuurgras sportvelden

De grassprieten in de donkere en lichte banen zijn hetzelfde. Maar kijk je met de gemaaide sprieten mee, dan valt er veel licht op de sprieten en lijken ze lichtgroen. Kijk je tegen de richting van de grassprieten in, dan lijkt dat stuk van de grasmat donkergroen.  Zie ook het uitleg filmpjes.

Waarom die banen op het veld?

De banen zijn dus een mooie bijkomstigheid van het maaien. Maar dat niet alleen.  et zou scheidsrechters en assistent-scheidsrechters ook helpen om spelsituaties beter in te schatten. Zo zouden ze bijvoorbeeld beter kunnen zien of iemand buitenspel staat. Dat wat de VAR soms doet met een streepje om buitenspel vast te stellen. Om dan al een referentie punt te hebben is het vaststellen van buitenspel makkelijker.

Maaibanen bij kunstgras

Vroeger (1e generatie voetbal kunstgrasvelden) maakte men “”ook”” bewust maaibanen bij kunstgras voetbalvelden, door bijvoorbeeld de 4  m kunstgras rollen om te draaien, 1 rol met de vleug meekijken en de andere rol tegen de vleug kijken.  Dit is nu niet meer gebruikelijk. Het gaf een te onrustig niet natuurlijk  beeld.   (even aanpassen is niet mogelijk)

Zie onderstaand duidelijk een leerzaam kennis filmpje.

Maaien van gras op sportvelden

We hebben ook een kennispagina over het maaien van gras sportvelden klik hier

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=cJ8Tu7PXvA8″ title=”Hoe ontstaan maaibanen gras sportveld met kooimaaier” el_id=”4D veld” el_class=”4D veld”][/vc_column][/vc_row]