Sportgras soorten en gras herkennen

Welke grassoorten worden gebruikt bij sportvelden?

Antwoord: Voor sportvelden worden verschillende grassoorten gebruikt. De keuze voor een bepaalde grassoort of combinatie hangt af van lokale klimatologische omstandigheden, onderhoudsvereisten en het type sport (betreding) dat op het veld wordt beoefend.

Vaak worden mengsels van verschillende grassoorten gebruikt om de beste eigenschappen te combineren. Door klimaat verandering komen laatste jaren andere sportveld grassen onder de aandacht.  B.v.  gras soorten die beter tegen warmte en droogte kunnen en in de zomer groen blijven.

De grassoorten die het meest gebruikt worden in sportvelden zijn: 

Veel gebruikt (in NL):

 • Engels raaigras  (Lolium perenne)
 • Veldbeemdgras  (Poa pratensis)

Minder gebruikt (bepaalde doelen / omstandigheden)

 • Roodzwenkgras (Festuca rubra): Dit gras gedijt goed in koude klimaat en is bestand tegen betreding. Het wordt soms gebruikt in sportvelden in gematigde regio’s.
 • Bermudagras (Cynodon dactylon)
 • Kentucky bluegrass (Poa pratensis)  gematigd klimaat

Kansrijk in de toekomst (door klimaat verandering)

 • Ruwe smele  (Descampsia)

Een grassoort met een zeer goede betredings- en schaduwtolerantie. Op schaduwrijke locaties (of velddelen) kan een grassoort als Descampsia worden toegepast. Genoemde rassen zijn echter verminderd betredingstolerant en/of minder winterhard en daarom niet geschikt voor trainingsvelden waarop intensief getraind wordt

Engels raaigras voor toepassing sportveld

Ontkiemt snel en goed, en kan goed tegen betreding. Het heeft qua wortels en blad een vrij grove structuur, dichte zodevormende gras, groeit snel en moet daarom vaak gemaaid, besproeid en bemest worden. In de schaduw groeit Engels raaigras minder goed.

Engels raaigras (Lolium perenne) heeft zijn oorsprong in Europa en is al eeuwenlang een belangrijk grasgewas. Het werd voor het eerst gecultiveerd in Engeland, vandaar de naam “Engels raaigras”. De geschiedenis ervan als gecultiveerde grassoort gaat terug tot de 18e eeuw. Het gras kreeg populariteit vanwege zijn snelle groei, goede betreding en de mogelijkheid om goed te gedijen in diverse klimaten en bodemsoorten. Door deze eigenschappen werd Engels raaigras al snel een belangrijk element in weilanden, gazons en later ook in sportvelden. Het is vaak opgenomen in graszaadmengsels vanwege zijn veerkracht en esthetische eigenschappen. In de loop der jaren zijn er verschillende cultivars van Engels raaigras ontwikkeld, die zijn aangepast aan specifieke toepassingen, zoals sportvelden, gazoninrichting of begrazing.

Veldbeemdgras voor toepassing sportveld

Maakt een sterk, goed uitstoelend wortelstelsel,  kan goed tegen intensieve betreding, herstelt zich snel na beschadiging, verdraagt droogte en groeit langzaam. Het wordt in combinatie met andere grassoorten in bijna ieder grasmengsel toegepast.

Veldbeemd is een echte zodenvormer en vormt ondergrondse horizontale uitlopers ofwel rhizomen. Op de knopen hiervan groeit de grassoort terug boven de grond. Als je veldbeemdgras laat bloeien is een pluim te zien.

Kentucky Bluegrass voor toepassing sportveld

Er is misschien geen veelzijdiger grasoptie voor verschillende sporten dan Kentucky Bluegrass. Vooral populair in de VS, houdt het ook goed stand in de koudere seizoenen. Om goed te blijven en er op zijn best uit te zien, heeft hij het hele jaar door wat frisheid nodig.

Met zijn fijne textuur is Kentucky Bluegrass bijzonder geschikt voor voetbal. De bal beweegt gelijkmatig en relatief snel over het veld. Zelfs als het iets langer is dan normaal, zal het de bal niet te veel vertragen. Een andere reden waarom Kentucky bluegrass opvalt, is de donkerblauwe en felgroene tint. Naast dat het er voetbaltechnisch niet goed uitziet, houden veel voetbalteams ook van de kleur. Het nadeel van Kentucky Bluegrass is dat het lang duurt om te groeien. Als de tijd kort is, kan het erg moeilijk zijn voor een plek om de speelomstandigheden terug te krijgen.

Sommige mensen houden er niet van dat Kentucky Bluegrass niet geweldig is en veel schaduw geeft. Er zal echter sowieso niet veel schaduw zijn in een voetbalomgeving, dus dit is een betwistbaar punt. Bij blootstelling aan zonlicht ziet het veld er het hele seizoen levendig uit.

voordelen

 • Houdt het hele jaar goed stand
 • Ziet er goed uit
 • verspreidt zich snel

nadelen

 • Het duurt lang om te groeien
 • Niet zo handig met een zonnebril

Rietzwenkgras voor toepassing sportveld

Rietzwenkgras werkt in veel opzichten op dezelfde manier als Kentucky bluegrass. Het is ontworpen voor koelere klimaten en de snelle ontkieming helpt zeker.

Wat enigszins verschilt van Kentucky bluegrass, is dat het dikker en dichter is. Het heeft ook een meer groenachtige kleur, wat sommigen misschien niet wenselijk vinden. Omdat dit vertakkend gras is, is opnieuw inzaaien nodig om het er fris uit te laten zien.

Iedereen die op zoek is naar een dichtere grasmat, moet het veld minstens twee keer per jaar opnieuw inzaaien. Houd er rekening mee dat rietzwenkgras verkrijgbaar is in verschillende maten en variëteiten die een meer persoonlijke oplossing kunnen bieden. Mensen kunnen zelfs opties vinden die plagen en ziekten helpen voorkomen die vatbaar zijn voor een bepaald gebied.

voordelen

 • Snelle groei
 • droogtebestendig
 • Een van de beste grassoorten voor het koele seizoen

nadelen

 • Ziet er niet zo goed uit als andere grassoorten
 • heeft de neiging om af te stemmen

 Bermudagras voor toepassing sportveld

Bermudagras is een zeer populaire keuze voor alle soorten atletiekvelden in zuidelijke klimaten. Dit wordt vaak gebruikt op voetbalvelden, omdat het zo duurzaam is dat het niet veel onderhoud vereist.

Om Bermudagras er goed uit te laten zien en goed te laten presteren, is regelmatig zaaien noodzakelijk. Dit gebeurt vooral in het najaar en draagt ​​bij aan een groenere uitstraling in het voorjaar.

Reparaties zijn veel gemakkelijker met Bermudagras dan met andere opties voor warm weer. Omdat voetbalvelden in een jaar tijd aan een hoge mate van stress worden blootgesteld, is deze eigenschap belangrijk.

Het zal snel groeien, dus het is het beste om tijd uit te trekken voor regelmatig maaien om het veld er uit te laten zien zoals het hoort.

voordelen

 • duurzaamheid
 • Makkelijkst te repareren grassoort
 • Groeit en verspreidt zich snel

nadelen

 • Heeft veel zonlicht nodig
 • Wintertinten bruin

Voetbalveld grasmengsel

Voor een voetbalveld wordt meestal een mengeling van Engels raaigras en veldbeemdgras gebruikt in een bepaalde verhouding.  Dat er voor twee uiteenlopende grassoorten gekozen wordt, heeft uiteraard zijn redenen.

Veldbeemd of POA pratensis herkennen

Belangrijkste wijze van herkenning is:

 • Als u het blad van Veldbeemd bekijkt en tegen het licht houdt, dan zie je twee lijnen over lengte van het blad.  (in de volksmond noemt men dit: een tramlijn)
 • Na vlakstrijken van het blad splijt de top en wordt de ‘v’ van veldbeemd zichtbaar,
 • Veldbeemd heeft ongeribeld blad wat aan de achterzijde glanzend is, en er een tongetje aanwezig is. Dit tongetje is kort en bleekgroen;
 • Het jongste blad van veldbeemd is gevouwen;
 • Het blad aan de basis heeft geen oortjes

Waarom gras als sport ondergrond: zie deze pagina: natuurgras is een natuurlijke klassieke sportondergrond

Waar moet een goed sportveldgras aan voldoen.

 • Goed kunnen tegen betreding
 • Goed bestand tegen maaien met maaihoogte van 3 tot 6 cm
 • Snel kunnen herstellen.
 • Groot en diep wortelgestel (stevigheid aan grasmat)

Bij alles moet je steeds het doel van het onderhoud voor ogen hebben: het in stand houden en zo mogelijk opvoeren
van de bespeelbaarheid (lees: wedstrijdwaardigheid van wedstrijdvelden) en de gebruiksfrequentie. Hierbij spelen de
conditie van de grasmat en de samenstelling van de bodem een rol.  Voor wedstrijdvelden is één van de eisen 60 procent grasbezetting. Of een veld bespeelbaar is, hangt mede af van de samenstelling van de bodem en de eisen die aan de wedstrijd worden gesteld. De belangrijkste eisen liggen op het gebied van stabiliteit (stevigheid), vlakheid en waterdoorlatendheid.