Zaalvoetbal en Futsal

Zaalvoetbal, of ook wel Futsal genoemd, is een voetbal variant op een kleiner veld dan veldvoetbal. Vaak indoor, maar het kan ook outdoor.  Het wordt vaak gespeeld in gymzalen, sporthallen en dus een indoor sporthalvloer.  Het is een voetbalspel van 5 tegen 5,  4 veldspelers en 1 keeper.  Het doel (goal) heeft de afmetingen 3 x 2 m.

Het wordt vaak gespeeld in gymzalen, sporthallen en dus een indoor sporthalvloer.   Sporthalvloeren zijn meestal van een speciaal samengesteld kunststof gemaakt. Doordat er op kleiner sportvelden gevoetbald wordt dan outdoor is het spel technisch anders. De nadruk ligt op wat een sneller spel en individuele techniek.  Zaalvoetbal kan door iedereen worden gespeeld, op verschillende niveaus. Doordat er minder spelers op het ‘veld’ staan is het ook makkelijker om recreatief een zaalvoetbal wedstrijdje te organiseren.

Hoe groot is een zaalvoetbal veld

Maat zaalvoetbal speelveld  antwoord:

  • speelveld voorkeurmaat: minimaal 40 x 20 m.  (dit is excl. uitloop)
  • voorkeur met uitloop minimaal > 44 en  > 24 m.

het speelveld is inclusief belijning (lijnbreedte). maar is (excl. benodigde uitloop, obstakelvrije ruimte)  De belijning hoor bij het speelveld. De bal is uit als de bal, net als veldvoetbal volledig over de lijn gaat.

Formeel zijn de eisen:

  • Speelveld minimaal 38 m maximaal 42 m en lengte minimaal 18 m maximaal 25 m in de breedte.
  • Uitloop buiten de zijlijn of achterlijn minimaal 2,0 m
  • De vrije hoogte boven het speelveld, incl. uitloop minimaal > 7 meter

Speelveld top-, eredivisie en Internationale wedstrijden

  • Speelveld minimaal 38 en maximaal 42 meter en in de lengte en minimaal 20 en maximaal 25 meter in de breedte.

Het verschil zit in de breedte van het speelveld.  Dus minimaal 20 m.  Let op bovenstaande is speelveld, dit is dus excl. verplichte obstakelvrije uitloop.

In een sporthal / gymzaal gebruikt men de zaalvoetbal belijning ook voor handbal,  1 speelveld afscheiding voor twee sporten, efficiënt multifunctioneel.

Gaat u een nieuwe sporthal / gymzaal bouwen of gaat u de belijning aanpassen kijk dan goed naar de nieuwste normen of voorschriften en neem contact met NOC&NSF of betreffende sportbond.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

FUTSAL

Futsalveld

FIFA gebruikt de term Futsal. (Futsal = Spaans voor zaalvoetbal)

Futsal’ is een samenvoeging van de spaanse woorden Futbol en Sala, welke Voetbal en Zaal betekenen.

FIFA gebruikt andere maatvoering richtlijnen dan KNVB. Dit is afhankelijk van de niveau wedstrijd.   Voor verdere specificatie klik op deze link voor de FUTSAL eisen FIFA Laws of the Game

 

Wat is de oppervlakte van een zaal voetbalveld antwoord

  • Voorkeurmaat: minimaal 44 x 24 m.  incl. 2 m uitloop, oppervlakte = 1056 m2

Deze maat is exclusief. publiekstrook, tribune,  doelen opstelplaats, ect. Overige voetbal veld afmetingen (excl. verplichte uitloop / obstakelvrije ruimte)

Zijlijn en doellijn zaalvoetbal

De breedte van de zijlijn en achterlijn is 50 mm (Nederlandse voorschriften), alleen de doellijn is 80 mm deze is 3,0 m lang. (zelfde breedte als doelpaal 8 x 8 cm) Doel komt naar dus naar binnen.(achterlijn doel = achterlijn doellijn. (zie foto)  Overige belijning is allemaal 5 cm breed.

Ter kennis weetje: FIFA gebruikt 8 cm als verplichte lijnbreedte. (zie Futsal laws of the game) daarmee voorkomt je de bovenstaande verspringing bij de doellijn.

DE GESCHIEDENIS VAN HET FUTSAL

Juan Carlos Ceriani (Uruguayaan) bedacht Futsal.  De spelregels haalde hij uit verschillende sporten. De teamgrootte en de wedstrijdduur van 40 minuten uit het basketbal, veld- en doeldimensies uit het handbal en de keepersregels uit het waterpolo. Het spel verspreidde zich al snel over Zuid-Amerika, waar de regels werden gestandaardiseerd.  De FIFA introduceerde futsal als een nieuwe discipline in 1988 en Brazilië werd in januari 1989 gekroond tot de eerste FIFA Wereldkampioen futsal.

Futsal won hierna snel aan populariteit in Europa. Dit enthousiasme in Europa kwam tot uiting op het veld en de UEFA organiseerde in januari 1996 zijn eerste Europese Futsal-toernooi in Córdoba, Spanje. Het werd gewonnen door het gastland. Nadat drie Europese teams de halve finale van het WK hadden bereikt, besloot de UEFA in april 1997 om een ​​grootschalig UEFA Europees Futsal Kampioenschap te introduceren. Het UEFA European Futsal Championship werd in 1999 voor het eerst gehouden in het Spaanse Granada, waarbij Rusland tot eerste winnaar werd gekroond.

Leave a Comment

Your email address will not be published.