Veldhockey waterkunstgras
Er liggen in Nederland ca. 950 volledige wedstrijd hockey kunstgrasvelden. Binnen hockey kunstgras zijn drie type ondergronden (of toplagen) te onderscheiden:
- Waterkunstgras (water hockeyvelden)
- (water)Zandkunstgras (semi water kunstgrasvelden) Deze worden bijna niet meer in NL aangebracht.
- Zandkunststofvelden (zand als instrooi/infill product)
Deze pagina gaat over hockey waterkunstgras velden.
Hockey waterkunstgras zijn de laatste jaren enorm in opkomst, aanleg van (water) zandkunstgras (semi watervelden) neemt af. Hier kunt u zien welke gecertificeerde kunstgrasvelden de laatste periode zijn aangebracht. (alle sporten)
Wat is een waterveld, waterkunstgras of volwaterveld
Een hockey waterveld (of ook wel volwaterveld genoemd) is een kunstgras sportondergrond of sportondergrond wat gebruikt word voor wedstrijdniveau hockey. In het (inter)nationale hockey (zoals olympische spelen) wordt alleen op deze ondergrond gespeeld. Een waterveld word door de gebruikers gezien als het beste hockey wedstrijdveld, en om deze reden liggen watervelden vaak op het hoofdveld een hockeyvereniging. Een waterveld is een combinatie van dichte kunstgrasmat met een poolhoogte van ca. 13 mm, water als baldrager met de bijbehorende gunstige speeleigenschappen, zoals snelheid van het spel. De bal gaat op een waterveld sneller en de bal rolt consistenter. (beter inschatten wat de bal doet, minder hobbelen). Een kunstgras waterveld is gemaakt van polyethyeen vezels getuft in een vaak stijver glasvlies/onderdoek. kunstgras met een poolhoogte 12-13 mm. In een waterveld zit geen zand als instrooi product. Het water zorgt voor de speeleigenschappen. Bij een waterveld is een beregening installatie bijna altijd noodzakelijk. Er zijn watervelden systemen zonder een beregening en dan komt het water van onderen. Een waterveld is duurder in aanleg en beheer dan een hockey zandveld, dit komt door het gehele systeem (stabiele onderbouw) en toepassing van een beregening en bijbehorende onderhoud en beheer kosten. Denk aan waterverbruik, onderhoud beregening en bestrijding van algen die beter gedijen in water/lucht en zuurstof omstandigheden.
Binnen de NOC&NSF normen en sportvloerenlijst praat men over de term: waterkunstgras, vandaar dat wij deze ook aanhouden. Op de sportvloerenlijst staan 4 waterkunstgras systemen. Klik hier
- NOCNSF-KNHB2-15.d
- NOCNSF-KNHB2-15.i
- NOCNSF-KNHB2-15.o
- NOCNSF-KNHB2-15.p.
Waterkunstgras voordelen en nadelen
Hier de voordelen en nadelen van water kunstgras op een rij:
Voordelen:
- Betere speelsnelheid (waterveld is sneller)
- Hockey is op een waterveld aantrekkelijker (denk aan glijdende tackle)
- Consistente rollen van de bal, de niet-directionaliteit, waardoor de toplaag geen invloed uitoefent op het spel.
- Goede grip;
- Bij slijding geen / minder brandwonden dan zand ingestrooide hockeyvelden;
Nadelen waterveld
- Duurder systeem en noodzaak beregeningsinstallatie;
- Beregening nodig, waar komt dit vandaan, drinkwater/ openwater? Dus extra kosten en onderhoud op dit aspect
- Algen groei en bestrijding daarvan. (onderhoud en milieu gevolgen gebruik eventueel biociden)
- Bevriezing van het beregening systeem (uitschakelen en afblazen van beregening systeem in de winter i.v.m. kapot vriezen)
De toepassing van water en algen bestrijden en inzet biociden bij hockeyvelden liggen ter discussie. (vanuit duurzaamheid) Vooral het gebruik van water in landen waar weinig water beschikbaar is, is lastig uit te leggen.
Toekomst van watervelden is:
- Gesloten watersystemen / retentiesystemen. (geen extern water toepassen) opslaan en hergebruik van beregening water
- Andere wijze van nat houden kunstgras. (van onderen)
- Mechanisch bestrijden van algen
- Andere wijze “”dan biociden”” bestrijden van algen
- Geheel waterloos hockey waterveld (in ontwikkeling, nog niet aangebracht in NL) ook wel droog waterveld genoemd.
- Een sportveld gebruiken voor energie opwekking (nog in ontwikkeling businessmodel rondkrijgen, combinatie gebouw/veld technische knelpunten)
- Meer multifunctioneel sport combinatie gebruik. (b.v. voetbal en hockey, maar ook ander sporten)