In Nederland liggen ongeveer 10.068 buitentennisbanen en 1003 indoor tennisbanen.

De hoeveelheid tennis banen nemen af en aantal padelbanen groeit. Padel groeit hard.

In Nederland liggen ongeveer 1977padelbanen (10 oktober 2023) waarvan 582 binnen en 1395 buiten padelbanen. Het aantal padelbanen groeit elke week, het is dus echt een sport in opkomst.

Oppervlakte en maat tennisbaan

Een standaard tennisbaan is 23,77 m (78 feet) lang en heeft een breedte van 10,97 m (36 feet). Dit is een standaard dubbelspelbaan. In de baan worden bijna altijd extra lijnen aangebracht voor enkel spel. De lengte is hetzelfde maar de breedte is dan 8,23 m (27 feet). Bij 1 tennisbaan is de zijuitloop 3,66 (12 feet) en voor normale tennisbanen is de uitloop achter de achterlijn 6,40 m (21 feet).

Oppervlakte tennisbaan met uitloop is hiervoor: 36,57 x 18,29 m = 668,86 m2. (= 1 dubbelspel tennisbaan met uitloop)

Oppervlakte en maat Padelbaan

Een standaard padelbaan is 20 m lang en heeft een breedte van 10 m. Een padelbaan is omringd door wanden. De wanden zijn een combinatie van hekwerk en glas.

Oppervlakte padelbaan (met uitloop) is hiervoor: 20 x 10 m = 200 m2. (= 1 dubbelspel padelbaan)

Een tennis baan is 70 % groter dan een padelbaan.

Tennis ondergronden

De meeste tennissers beschouwen de gravelbaan nog steeds als de meest plezierige baansoort. Een nadeel is dat de gravelbanen slechts een beperkte periode per jaar bespeelbaar zijn. Een ander nadeel van gravelbanen is, dat het veel onderhoud vereist om de banen in goede conditie te houden. Dit soort banen dienen voor het begin van elk speelseizoen speelklaar te worden gemaakt. Aangezien er
steeds minder vrijwilligers te vinden zijn in het algemeen, maar ook voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden, komt bij veel verenigingen de gedachte op of er een geschikt alternatief is voor de traditionele gravelbanen. Op dit moment zijn er geschikte alternatieven voor de traditionele gravelbanen, welke qua speeleigenschappen het gravel (zeer) dicht benaderen. Dit zijn o.a. Gravelty, Tennisforce, TennisGroen, Smashcourt, Canada Tenn, French Court, en EasiClay.

Kunstgras wijkt qua speeleigenschappen af van gravel, toch is het in de voorbije periode een belangrijk alternatief voor gravel gebleken. Padel wordt op kunstgras, tapijt, hout, gravel (buiten, minder gebruikelijk) of beton worden gespeeld. Meeste padelbanen hebben een toplaag van kunstgras .