n Nederland liggen ongeveer 700 korfbalvelden. Deze zijn verspreid over de vele korfbalverenigingen in het land. Het aantal kan variëren, omdat sommige verenigingen meerdere velden hebben, zowel binnen als buiten, terwijl andere kleinere verenigingen slechts één veld hebben. Korfbal is vooral populair in Nederland, waar het een van de weinige landen is waar het op grote schaal wordt beoefend. Korfbal onderscheidt zich van andere sporten door het gemengde karakter, waarbij mannen en vrouwen samen in een team spelen en waar samenwerking en techniek centraal staan.

Er zijn een aantal korfbal spelsoorten, met elk hun eigen spel & maatvoering en regels.

Hieronder een opsomming met de belangrijkste korfbal soorten:

  • Veldkorfbal (gemengde gespeeld, zowel vrouwen als mannen);
  • Indoor korfbal (gijmzaal,sporthal);
  • Vrouwen korfbal;
  • G Korfbal(korfballers met een verstandelijke beperking;
  • Beach korfbal (op het strand, of op zand aangelegde beach velden);
  • Korfbal 1 tegen 1.

Korfbal veldkorfbal

Een korfbalveld is de speelruimte waar het spel korfbal wordt gespeeld. Korfbal is een teamsport waarbij twee teams van acht spelers (vier mannen en vier vrouwen) tegen elkaar strijden om de bal in de korf (mand) van de tegenstander te schieten.

Hier zijn enkele kenmerken van een korfbalveld:

1. Afmetingen: • Buitenveld (veldkorfbal): Het veld is rechthoekig en meet 40 meter bij 20 meter.

Veldkorfbal wordt gespeeld op een speelveld van 40 x 20 meter met een obstakelvrije uitloop van minimaal 2 meter rondom het speelveld. Speelveld incl. uitloop is hierdoor minimaal 44 x 24 m. De afmetingen voor de velden zijn afwijkend als het gaat om dameskorfbal en jeugdkorfbal. De juiste maten hiervoor zijn namelijk:

  • Dames en B en C jeugd  –  veldafmeting 40 x 20 m.(dit is excl uitloop)
  • D en E jeugd (8 tallen)   –  veldafmeting 40 x 20 m.(dit is excl uitloop)
  • E en F jeugd (4 korfball)   –  veldafmeting 24 x 12 m.(dit is excl uitloop)

Lijnen behoren niet tot het gebied wat zij begrenzen (korfbal buiten, lijnbreedte behoort dus niet bij het speelveld). Lijnbreedte van belijning veldkorfbal is 50 mm

Strafworppunt mag rechthoekig zijn (15 x 5 cm) of rond cirkelvlak met een diameter van 8 tot 10 cm.

2. Verdeling: Het veld is verdeeld in twee gelijke helften, de zogenaamde aanval- en verdedigingsvakken. Ieder team verdedigt en valt aan in één van deze vakken. • De spelers wisselen na twee doelpunten van vak, waardoor aanvallers verdedigers worden en omgekeerd.

3. Korf: In elk vak staat een korf (mand) op een paal van 3,5 meter hoog. De korf is 3,5 meter hoog en heeft een diameter van ongeveer 39 tot 41 centimeter. Deze korf staat op een afstand van 6,67 meter van de korte zijlijn (doellijn) en in het midden van het vak.

4. Materialen: Het veld zelf kan gras, kunstgras, of een houten ondergrond (voor binnen) zijn. De korven zijn gemaakt van kunststof en bevestigd op stevige palen.

De ondergrond van een korfbalveld kan variëren afhankelijk van de locatie en het type korfbal (veld of zaal). Hier zijn de verschillende soorten ondergronden die voor korfbal worden gebruikt:

1. Gras: Traditioneel werden korfbalvelden buiten vaak op gras aangelegd. Gras biedt een natuurlijke ondergrond, maar is gevoelig voor weersomstandigheden zoals regen, wat kan leiden tot een zompig en minder gelijk speelveld.

2. Kunstgras: Tegenwoordig zijn veel buitenvelden voorzien van kunstgras. Kunstgras biedt een gelijkmatige ondergrond, is minder afhankelijk van weersomstandigheden, en vergt minder onderhoud dan gras. Het zorgt ook voor betere speelomstandigheden gedurende het hele jaar.

3. Houten vloeren: • In de zaal wordt korfbal meestal gespeeld op een houten sportvloer. Deze vloeren zijn veerkrachtig, wat de impact op gewrichten vermindert en goede grip biedt voor de spelers. Houten vloeren zijn ideaal voor snelle bewegingen en draaien.

4. Sportvloeren van synthetisch materiaal: • In sommige sportzalen wordt ook gebruikgemaakt van synthetische materialen zoals PVC of rubberen sportvloeren. Deze vloeren bieden vergelijkbare voordelen als houten vloeren, zoals goede grip en demping, en zijn vaak makkelijker te onderhouden.

De keuze voor de ondergrond hangt af van de locatie, het beschikbare budget, en de voorkeuren van de spelers en verenigingen. Buiten is kunstgras de meest gebruikte ondergrond, terwijl binnen hout of synthetisch materiaal de standaard is.