[vc_row][vc_column][vc_column_text el_id=”waterdoorlatenheid kunstgras sportveld” el_class=”waterdoorlatenheid kunstgras sportveld”]

Waterdoorlatendheid kunstgras sportveld

Deze kennis pagina gaat over de waterdoorlatendheid van kunstgras sportvelden. Deze pagina gaat niet over de waterdoorlatendheid van natuurgrasvelden.

De waterdoorlatendheid van een kunstgras sportveld is erg belangrijk voor functie.   Een kunstgras sportveld is immers aangelegd voor sporten bij alle weersomstandigheden**= Alle extreme situaties uitgesloten.

Dus ook tijdens of na regenbuien moet het kunstgras geschikt zijn om te sporten. Plassen op het veld zijn niet gewenst, plassen op het veld beïnvloeden het spel.

Maar bij echte zware regenbuien kan er water op het kunstgras blijven staan. Het water moet de tijd hebben om door de perforatie gaten en door de fundering naar de drainage leidingen te lopen.

Een erg belangrijk punt van aandacht is:  Afgelopen jaren komen extreme regenbuien voor, deels veroorzaakt door wereldwijde klimaat veranderingen.  Het is verstandig dat moderne kunstgrasvelden worden ontworpen met dit feit en  uitgangspunt.

De hoeveelheid regenwater wordt uitgedrukt in millimeters. 1 millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter.    Een (kunstgras) voetbalveld is ca. 8000 m2, bij 1 millimeter water komt dit neer op 8000 liter water (wat ook staat aan 8 m3 volume)  Valt  er een bui van 10 mm dan komt dit neer op 80.000 liter en of  80 m3 aan volume. Dit zijn enorme hoeveelheden water die afgevoerd moeten worden door het kunstgras systeem. (kunstgras incl. fundering en het drainage systeem)

Een natte dag is een dag met binnen een etmaal een hoeveelheid van 10 millimeter of meer. Een jaar telt landelijk gemiddeld 22 natte dagen. Om van een dag met zware regen te spreken moet er op minstens één van de officiële weerstations 50 millimeter of meer zijn gevallen.

Situatie NL:  2021 was vrij nat met gemiddeld over het land 885 mm tegen 851 normaal. Regionaal viel zelfs meer dan 1000 mm regen.  De hoogste dagsom neerslag is deze zomer tot nu toe maar liefst 116 millimeter, gevallen in Bergen (Noord-Holland) tussen 18 juni 10:00 en 19 juni 10:00 uur.

waterdoorlatendheid kunstgras perforatie gaten

Drainage of perforatie gaten in kunstgras backing

Kunstgras (getuft of geweven) is vanuit zichtzelf al waterdoorlatend.  Maar fabrikanten branden voor de waterdoorlatendheid  extra perforatie gaten in de kunstgras backing.  (kunstgras backing is het doek waar het kunstgras is vastgezet wordt). Er zitten ongeveer 100 gaten per m2.  (Vaak 10 bij 10 cm)  Draai het kunstgras maar om dan ziet u deze gaten. Zie ook foto.

Normen waterdoorlatendheid kunstgras

In de KNVB laboratorium test procedure op 2-15 norm is de waterdoorlatendheid kunstgras tapijt excl. infill op > 750 mm/uur gezet. Methode :KNVB.a-8.  Dit is alleen het kunstgras, en dit komt voornamelijk door de perforatie gaten. (zonder fundering)

Voor de shockpad (onder bepaalde kunstgras systemen) is deze waarde ook van toepassing Waterdoorlatendheid (mm/u) minimaal > 750 mm per uur. Volgens testmethode KNVB.a-8 (dit is nieuw waarde)

Voor het gehele systeem is de volgende eis in de KNVB 2-15 norm (voorschrift) dit aan eis aan waterdoorlatendheid bij voetbal kunstgrasvelden opgenomen.

neerslag:
< 10 mm/2 uur
< 20 mm in 12 uur
alle eigenschappen dienen aan de normen te voldoen (constructie vorstvrij)

na neerslag:
≥ 10 mm/2 uur
na 30 min. dienen alle eigenschappen aan de normen te voldoen bij een temperatuur van -5 C tot -0 C uitgezonderd na neerslag en opdooi de hoogteligging, de vlakheid en de schokabsorptie dienen aan de normen te voldoen

 Lucht bobbels of bulten onder kunstgras velden tijdens zware regen

Bij het onderwerp (waterdoorlatendheid kunstgras) willen we ook graag bovenstaande knelpunt bespreken.

Het knelpunt bestaat uit:  tijdens regen zakt water door de kunstgrasmat in de fundering.  Bij een zware bui drukt het water aanwezig lucht in de fundering (holle ruimte in b.v. lava) de lucht weg.  Normaal gaat deze lucht ook weg via de perforatie gaten in het kunstgras maar bij extreem weeg zakt het water door de perforatie gaten en kan het lucht onder de mat niet weg.  Gevolgen luchtbulten.   Ons advies:  blijf rustig en gebruik het veld niet totdat de luchtbulten weer weg zijn. De zwaartekracht doet haar werk.

Ons advies is: vergeet niet in het ontwerp  “”ook”” aandacht te besteden aan een koppeldrain en ontluchtingspunt, dit om luchtbulten in het kunstgrasveld tijdens extreem weer te voorkomen.   En zorg voor een goede waterdoorlatende kunstgras fundering.

water overlast kunstgrasveld luchtbellen onder het kunstgras [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]