[vc_row][vc_column][vc_column_text el_id=”Weegbree onkruid bestrijden gras sportveld” el_class=”Grote weegbree”]

Gras sportveld beregenen en beregening advies

Bij een neerslagtekort is het beregenen van natuur gras sportveld erg belangrijk.  In Nederland is er gemiddeld gezien sprake van een neerslagtekort in het gras groeiseizoen.  Om dit watertekort aan te vullen is kunstmatig beregenen noodzakelijk. Er zijn verschillende beregeningssystemen ontwikkeld.  Het kunnen beregenen heeft positieve en negatieve aspecten.

Er zijn voor gras sportvelden :

  • handmatige systemen, (losse slangen, losse sproeiers, en pomp)
  • volautomatische beregening systemen

Bij de keuze voor aankoop sportveld beregening is het verstandig om ook een beregening beheerplan te maken. De volgende vragen zijn daarin belangrijk: type water (open water/ bron/ drinkwater) wanneer beregening aan, frequentie, hoeveel millimeter per keer, hoe controle, moment op de dag aanzetten beregening, en met welke snelheid, en juiste verdeling van het beregening water.

Waarom een gras sportveld beregening

  • Water geven bij een watertekort indien het gras dreigt te verdrogen/ watertekort en intensief gebruik;
  • Noodzaak tot water geven, bij inzaaien of doorzaaien. (kieming van graszaad);
  • Bevorderen van herstel (door groei) na intensief gebruik;
  • Bemesting inregenen;

Wanneer beregenen van gras sportvelden

Wees zeer terughoudend met het beregenen van gras sportvelden. Beregen bij voorkeur met grotere tussenpozen en vooral wat grotere giften per keer. Een vochtig oppervlak verzwakt de grasmat door oppervlakkige wortelgroei en bevordert de vestiging van straatgras en onkruiden (signaalplanten). Een droger oppervlak dwingt de graswortel dieper te groeien en maakt de gras robuuster en weerbaarder tegen droogte. Het laten uitdrogen van het grasoppervlak is efficiënt in de strijd tegen straatgras.

Wanneer beregenen bij net ingezaaide sportvelden

Net ingezaaide sportvelden vraagt een andere beregening aanpak dan die op een bestaande sportveld grasmat. Om het kiemen van het graszaad en de ontwikkeling van het jonge, nog ondiep wortelende gras te bevorderen moeten kleine giften van 3 à 5 mm worden gegeven. In dit geval kan het nodig zijn meerdere malen per week en bij extreem droog weer zelfs dagelijks te beregenen, tot de beworteling diep genoeg is.  Ook bij doorzaaien is bovenstaande van belang. Jong kiemend gras is gevoelig voor droogte.

Moment op de dag van beregenen: zie ook onze kennis pagina over: gras-beregenen bij hitte overdag of s’nachts beregenen maakt geen verschil voor verdamping

 

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]