Beregening gras sportveld en voetbalveld sproeier
|

Sportveld gras beregenen bij hitte: overdag of ‘s nachts beregenen maakt geen verschil voor verdamping

Overdag of ‘s nachts beregenen maakt geen verschil. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer het KNMI en Wageningen University & Research. Dat onderzoek toont aan dat overdag beregenen vergelijkbare verdampingsverliezen oplevert als ‘s nachts beregenen.

Zijn uitleg: “Het water verdampt tijdens het sproeien nauwelijks, uiteindelijk wordt het water vooral door de gewassen verdampt. Gebeurt het niet dezelfde dag, dan gebeurt het de volgende dag wel. Het effect is hetzelfde, scheelt alleen een halve dag.”

Afkoeling van de lucht gras sportveld beregenen

Veel mensen denken dat bij overdag sportvelden beregenen je dan veel water verliest door verdamping. Maar vanuit de natuurkunde en wetenschap klopt deze beredenering niet, met deze tekst leggen we het uit.

Om het simpel uit te leggen: het begint hij met de term dauwpuntstemperatuur. In de woorden van het KNMI: dat is de temperatuur waarbij waterdamp begint te condenseren door afkoeling van de lucht. 

“Dit betekent dat als je sproeit met water dat kouder is dan de buitentemperatuur – wat bij water uit een bron of watergang/sloot bijna altijd zo is, er geen verdamping optreedt, maar juist condensatie. Er zal dus méér water op de grond vallen dan er uit de beregening komt. “Je kunt zelfs zeggen dat onder de juiste omstandigheden overdag sproeien juist efficiënter is, doordat er extra vocht uit de lucht komt.”

Wetenschap:

In 2020 hebben wetenschappers van onder meer de Wageningen Universiteit en het KNMI in opdracht van het ministerie van Landbouw onderzocht of het uitmaakt of boeren midden op de dag beregenen of in de nachtelijke uren. Wat levert meer verdamping en dus waterverlies op?

De conclusies waren dat er een ‘zeer gering verschil’ in verdamping is: overdag verdampt 3 à 6 procent van de beregening en ‘s nacht 2 à 3 procent. Wind heeft een groter effect op het verlies aan sproeiwater, schrijven de onderzoekers. De wind zorgt ervoor dat het water verkeerd terecht komt.

Een andere technisch & praktisch punt bij sportvelden is dat er overdag mogelijk gebruikers het sportveld gebruiken, beregenen is dan niet handig. Een ander punt van sportvelden beregenen is:

Veel natuurgras sportvelden hebben geen automatische beregening. Water slangen en sproeiers moeten handmatig worden opgezet. Dit kost mankracht en bij veel sportvelden is deze mankracht er in de avond niet. (wel overdag)

Bronnen:

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5325897/tuin-sproeien-overdag-avond-fabel-verdamping-zomer

Nieuwe oogst nachts-of-overdag-beregenen-maakt-geen-verschil

Wanneer beregenen van gras sportvelden

Wees zeer terughoudend met het beregenen van gras sportvelden. Beregen bij voorkeur met grotere tussenpozen en vooral wat grotere giften per keer. Een vochtig oppervlak verzwakt de grasmat door oppervlakkige wortelgroei en bevordert de vestiging van straatgras en onkruiden (signaalplanten). Een droger oppervlak dwingt de graswortel dieper haat water te halen en dus langere wortels. Meer en langere wortels, diep in de grond maakt de gras robuuster en weerbaarder tegen droogte. Tevens zit in de graswortel het herstel vermogen van de grasplant.

Het laten uitdrogen van het grasoppervlak is efficiënt in de strijd tegen straatgras.

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *