Sportveld gras hoogte meter
|

Wat is maaien gras sportveld

Maaien van gras is het afknippen of snijden van bovenste deel van een grasplant. Dit zijn voornamelijk de volgroeide bladeren (bladschijf) of deels volgroeide bladschijven en eventueel de bloemhalm / zaad. Het resterende gedeelte van de grasplant kan doorgroeien.

Doel van maaien gras sportveld

Het maaien van een gras sportveld heeft als doel:

  • kwaliteit ontwikkeling (dichte stabiele graszode) en in stand houden van de graszode;
  • de geschiktheid voor bespeling bevorderen (juiste gebruikshoogte gras).

Het gras moet ook een zekere stevigheid bieden zodat de spelers een goede grip hebben.

Elke type sportgebruik vraagt een andere grashoogte of gras gebruikshoogte. Gebruikshoogte wordt ook speelhoogte genoemd. De bal grootte is van belang voor de speelhoogte. De maaihoogte beïnvloedt de snelheid van de bal. Ook de gebruikte grassoort is belangrijk, niet alle grassoorten kunnen goed tegen kort maaien. Ook het moment van maaien is belangrijk. Zelf waarmee het gras gemaaid wordt is belangrijk. Gebeurd het met een kooimaaier of cirkelmaaier.

Het voordeel van kooimaaiers is dat het gras wordt afgeknipt. Afhankelijk van het aantal messen op
de kooi ontstaat een mooi egaal maaibeeld. Het nadeel is dat lang gras of sprieten niet goed worden afgeknipt. Een cirkelmaaier slaat als het ware het gras eraf, waardoor de topjes van het gras
meer beschadigd raken. Het levert meestal een wat minder goed maaibeeld op.

Welke maaihoogte hanteren voor een sportveld

Voetbal: gebruikelijke gras speelhoogte van 25 – 40 mm (breedtesport)

Honk en softbal: gebruikte gras speelhoogte 25-40 mm

Rugby: gebruikelijke gras speelhoogte 40-60 mm

Korfbal: gebruikelijke gras speelhoogte 23-30 mm. (meestal al kunstgras)

Cricket: ( zeer kort) cricket pitch gras speelhoogte 12 – 18 mm. (De Cricketpitch 20,12 x 3,05 m is vaak al van kunstgas)

Het gras wordt altijd iets korter gemaaid dan de gebruikershoogte, zodat het na de maaibeurt nog een beetje kan groeien. Bij het aanhouden van te lage gras maaihoogte of grashoogte in combinatie met grassoort (geschiktheid tot kort maaien) is er een grote kans dat u juist het gras / graszode verzwakt.

Hockey speelt niet meer op echt gras. Deze sport is compleet overgestapt op hockey kunstgras.

Hoe vaak worden voetbalvelden per jaar gemaaid

Voetbalvelden (in de breedtesport) worden gemiddeld 35-45 keer per jaar gemaaid worden. Dit is wel erg afhankelijk van het weer en grondslag. Sportgrassen groeien pas als de bodemtempratuur tussen de 5 en 8 graden is. Indien de bodemtemperatuur boven de 25 graden is groeit gras nauwelijks. Zie ook ons artikel over tetraploide en diploide grasrassen.

Als vuistregel kan worden gehanteerd dat per maaibeurt niet meer dan een derde van de
grasplant mag worden afgemaaid. Dit houdt bij een maaihoogte van circa 40 mm in dat
bij een graslengte van circa 60 mm moet worden gemaaid.

De juiste snelheid bij het maaien bedraagt 4 à 5 km/uur. In de bochten moet
rustig worden gereden. Te scherp draaien dient met name tijdens vochtige omstandigheden te
worden voorkomen. Het is gewenst om afwisselend in de lengterichting en de breedterichting te maaien.

Gras maaibanen wat zijn dit: klik hier voor uitleg.

Enkele belangrijke organisaties zoals de UEFA hebben regels vastgelegd met betrekking tot de maaihoogte. De UEFA verbiedt immers dat het gras hoger staat 30 mm en beveelt een maaihoogte van 28 mm aan.

Bij rugby is het belangrijk dat het veld goed bestand is tegen schokken want deze sport is bijzonder intensief. Het gras moet dus stevig zijn maar ook de nodige souplesse bieden om blessures zo veel mogelijk te vermijden.

Voor nog meer kennis over grasmaaien zie onze kennis pagina over grasmaaien sportveld https://www.sportveld.nl/beheer-sportvelden-en-sportaccommodaties/gras-maaien-grasmaaien-sportveld/

Waarom gras als sport ondergrond: zie deze pagina: natuurgras is een natuurlijke klassieke sportondergrond

Gras sportveld voetbalveld heerlijk zacht en natuurlijk

Similar Posts

2 Comments

  1. Het beste moment om gras te maaien is wanneer het gras droog is. (als er geen dauw op het gras ligt) Dan plak het gras niet aan elkaar, vooral bij lange grassnippers. Bij lang (nat) gras, ontstaan er (vaak) bij het maaien grasproppen. Het (natte) gras onder deze grasproppen verstikt en zal geel worden, dit door gebrek aan licht en zuurstof. Vegen is dan zeker verstandig. Daarnaast niet het gras maaien als de ondergrond ook te drassig, of te nat is i.v.m. voorkomen rijsporen. Let op: maai het gras niet bij extreem droog en/of warm weer. Maai het gras bij aanhoudende droogte niet te kort. Een goede grasmat vereist dat het maaien zorgvuldig wordt uitgevoerd, met zorgvuldig afgestelde machines en inachtneming van weer omstandigheden. Vuistregel bij maaien van gras: maai niet meer dan eenderde (1/3) van het gras per maaibeurt

Geef een reactie