Waarom is een voetbal doelpaal rond of ovaal

Antwoord is:

  1. Rond is veiliger voor de spelers;
  2. Als de bal op een ronde doelpaal komt, kan hij nog alle kanten op gaan: in het doel of naast het doel. De kans dat de bal in het doel terecht komt is groter door de ronding;
  3. Een ronde of ovaal vorm (aluminium) paal is makkelijker en goedkoper te maken dan een vierkante paal;
  4. Een ronde paal is sterker.

Feitje: In Nederland hebben de meeste senioren voetbaldoelen aluminium ovaalvorige doelen. Maat: 12/10 cm. 10 cm aan zijde veld en 12 cm lijndikte. Ronde stalen doelpalen komen steeds minder voor.

Een voetbaldoel van aluminium heeft vele voordelen ten opzichte van een ander soort voetbaldoel. Aluminium heeft een lange levensduur; het kan niet roesten en kan niet aangetast worden door UV straling of vocht. Aluminium is onderhoudsvriendelijk. En een groot voordeel van voetbaldoel van aluminium, is dat het licht van gewicht is. Dit maakt het voetbaldoel ontzettend makkelijk om te verplaatsen of mee te nemen

Maatvoering senioren voetbal doel:

Voor meer informatie soorten voetbaldoelen bezoek deze voetbaldoelen pagina.

De afstand tussen de palen is 7.32 meter en de afstand van de onderkant van de doellat tot de grond is 2.44 meter. Beide doelpalen en de doellat moeten dezelfde breedte hebben en mogen niet breder zijn dan 12 centimeter. De doellijnen moeten dezelfde breedte hebben als de doelpalen en de doellat.

  • Er zijn verschillende soorten voetbalgoals en de afmetingen daarvan variëren. Een KNVB wedstrijdgeschikt voetbaldoel voldoet aan de afmetingen en veiligheidseisen die door de KNVB zijn opgesteld. Volgens die voorschriften zijn er vier typen voetbaldoelen te
    onderscheiden:
  • Voetbal 11×11: Het wedstrijddoel is 7,32 meter breed en 2,44 meter hoog, met een diepte aan de zijkanten van 1,5 meter, 80 centimeter bovenaan en maximaal 2 meter op grondniveau.
  • Voetbal 7×7: De afmetingen van de jeugddoelen zijn 5 meter breed en 2 meter hoog;
  • Zaalvoetbal: Het voetbaldoel is 3 meter breed en 2 meter hoog, met een diepte van 1 meter;
  • Beachvoetbal: Het doel is 5,50 meter breed en 2,20 meter hoog.

Waarom die vreemde maatvoering bij een 11 tegen 11 voetbaldoel, 7,32 m lang en 2,44 m hoog. Waarom geen afgeronde getallen.  

Hierbij (kort) uitleg: Voetbal is ontstaan in Engeland. In 1863 werden in Engeland de eerste maatvoering wetten van het voetbal opgesteld. Dus ook de detail maatvoering van het veld zoals: doelgebieden & strafschopgebied en midden cirkel, strafschop cirkelboog maar ook het doel. Omdat de maatvoering “”oorspronkelijk”” zijn opgesteld in Engeland zijn alle afmetingen in Britse lengtematen, dus in yards. Yards zijn weer vertaald naar meter en incl. afronding naar cm. Dat verklaart in elk geval waarom een doel geen rond getal maar 8 yards = 7,32 meter breed en 8 feet = 2,44 meter hoog.  (binnenzijde paal tot paal) De 8 yards en 8 feet vonden de maatvoering bedenkers in 1863 de juiste afstand voor een senioren voetbaldoel.

Op het midden van elke doellijn moet een doel zijn geplaatst. Achterzijde doelpaal is achterzijde doellijn.
Het doel bestaat uit twee loodrecht staande palen, elk op gelijke afstand van de hoekvlaggenstokken, die aan de bovenzijde zijn verbonden door een horizontale doellat. Er mogen netten worden aangebracht aan de doelen en de grond achter de doelen, onder voorwaarde dat ze op goede wijze worden ondersteund en dat ze de doelverdediger niet hinderen. De doelpalen en de doellatten moeten wit zijn.

Zie de KNVB kwaliteitsnormen voetbalaccommodaties, doelen hoofdstuk 5.  Klik op deze link, KNVB kwaliteitsnormen voetbalaccommodaties

  • De doelen dienen in het lood op de daarvoor aangegeven plaatsen te worden aangebracht;
  • De binnenwerkse maten van het voetbaldoel zijn 7,32 x 2,44 x 1,50 m;
  • Doelpalen en -lat behoren dezelfde breedte te hebben en wel tussen 10 en 12 cm;
  • De doellijn is even breed als de doelpaal en -lat;
  • De doelen moeten zijn voorzien van doelnetten;
  • De doelpalen en -lat moeten helder wit zijn (RAL 9010);
  • Doelen moeten zijn verankerd in de grond;
  • Het gebruik van verplaatsbare doelen is niet toegestaan;
  • Doelpalen en -lat moeten zijn gemaakt van hout, metaal
    of ander goedgekeurd materiaal. Zij mogen vierkant,
    rechthoekig, rond of ovaal zijn.
  • Op doelpalen, -lat en -netten mogen geen reclameuitingen, emblemen of (club)logo’s staan.
  • De doelen moeten voldoen aan de norm NEN-EN 748.
  • Eventuele spanstangen voor het ‘opspannen’ van netten, moeten minimaal 2,00 m. uit de doellijn staan, in één lijn met  de doelpaal. Op een afstand van 3,50 m. uit de doellijn mogen de spanpalen worden geplaatst op 0,50 m. uit de lijn met de doelpaal.

Vergelijkbare berichten