Watertoets of waterbelang kunstgras sportveld
De term watertoets is met ingang van de Omgevingswet (per 1 jan 2024) vervangen door het begrip: weging van het waterbelang. Indien u een bestaand (natuur) grasveld gaat ombouwen naar een kunstgrasveld moet u een waterbelang of watertoets doen. Ook als u op sportaccommodaties gaat bouwen of aanpassen moet u een dit specifieke waterbelang (naast andere belangen) toetsen.
Dit om de gevolgen van de toekomstige bouwwerkzaamheden te toetsen aan de eventueel nadelige gevolgen aan het waterbelang. Bijvoorbeeld het ombouwen van een natuurgrasveld naar een kunstgrasveld heeft nadelige gevolgen voor het waterbelang. Natuur grasvelden houden water in de toplaag langer vast en kunstgras niet en dit moet gecompenseerd worden. Dit kan je uitrekenen, en daarna kan je een technische oplossing bedenken.
Onze sportveld.nl tip: doe de berekening samen met het betreffende waterschap vooraf het officieel indien bij het omgevingsloket. De Watertoets is niet een achteraf toets, maar een proces (waterbelang toets proces), dat de initiatiefnemer van een ruimtelijk plan en de waterbeheerder in een zo vroeg mogelijk stadium bij elkaar brengt.
Wijze van berekenen watertoets / waterbelang bij aanleg kunstgrasveld op een natuurgrasveld: https://edepot.wur.nl/339749 achtergrond artikel H2O Watertoets voor sportvelden
Maar let op: het aanvragen van een watervergunning kan alleen via het Omgevingsloket Online (OLO)(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website). Dit is hetzelfde loket als voor de aanvraag voor een Omgevingsvergunning. Als u een watervergunning aanvraagt, dan kan het bevoegd gezag deze verlenen, wijzigen of weigeren. Het waterschap binnen het betreffende gebied is onderdeel van de technische beoordeling.
Waarom watertoets of waterbelang toets bij kunstgras sportveld
Bij een herinrichting van sportaccommodatie veranderd vaak de bestaande situatie en de oppervlakte. Meer m2 bebouwing, minder gras, meer verharding, of als natuur gras wat kunstgras gaat worden, bij genoemde situaties heeft de aanleg een negatief effect op het waterbelang. De afvoer van neerslag zal bij genoemde situaties sneller verlopen dan voorheen het geval was. Voor deze versnelde afvoer zijn water compenserende maatregelen nodig, soms in de vorm van extra waterberging. Alle waterschappen hebben normen voor deze compensatie die vereist is bij een toename van verhard oppervlak.
Waarom Watertoets: Ruimte maken voor water in plaats van ruimte onttrekken aan water. De watertoets is een van de instrumenten om dit te bereiken. Het proces is er om waterbelangen in ruimtelijke plannen en besluiten te waarborgen. De toets is sinds november 2001 wettelijk en bestuurlijk verankerd.
Noodzaak weging van het waterbelang
Nederland is een waterrijk land. Bouwen in die gebieden kan niet zomaar. Bij de vaststelling van het omgevingsplan moet de gemeente voor het waterbelang de opvattingen van de waterbeheerder betrekken. Dit volgt uit instructieregels opgenomen in paragraaf 5.1.3 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl).
Weging van waterbelang: voorheen watertoets
De weging van het waterbelang geldt bij het vaststellen van het omgevingsplan. Dit volgt uit artikel 5.37 van het Bkl. Daarnaast kan de weging van het waterbelang ook nodig zijn bij andere instrumenten.
De gemeente moet de opvattingen van de waterbeheerder betrekken bij het omgevingsplan. Dit geldt in het algemeen voor alle waterbelangen. Voorbeelden zijn:
- watercompensatie in verband met bijvoorbeeld: toenemende verharding, bebouwing, gras vervangen voor kunstgras, ect, ect.
Er gelden geen regels voor hoe de gemeente de waterbeheerder hierbij betrekt. De gemeente is vrij om hier zelf invulling aan te geven.
Daarnaast is door de radicale verandering van het neerslagpatroon in de afgelopen tien jaar het belang van deze waterbelang of watertoets alleen maar toegenomen. Dat zal zeker zo blijven, want de verwachting is dat de wateroverlast in Nederland de komende jaren verder zal toenemen. Volgens de voorspellingen dienen we rekening te houden met meer korte, maar hevige regenbuien, waarbij een grote hoeveelheid water in korte tijd op ons neerdaalt. Waartoe dat kan leiden, werd daags na Pinksteren nog eens duidelijk, toen plaatsen in het zuiden van het land blank kwamen te staan als gevolg van zo’n bui. Lokale hoosbuien zijn eveneens een kenmerk van de verandering die het regenpatroon in Nederland ondergaat. Naast hevige neerslag zijn lange perioden van droogte ook een risico dat veroorzaakt wordt door
het veranderende klimaat. Vanuit die optiek heeft het een meerwaarde om water vast te houden op
sportparken
Oplossing voor een zeer positief waterbelang of watertoets, is het water bufferen onder een kunstgrasveld. Zie onze kennis pagina over waterbuffering of waterinfiltratie
Kennispagina watertoets op sportvelden: https://edepot.wur.nl/460240
Artikel watertoets: https://edepot.wur.nl/156096
https://www.helpdeskwater.nl/onderwerpen/water-ruimte/watertoetsproces/watertoetsproces/