Soorten sportveld kunstgras vezels

Kunstgras is een kunststof alternatief voor echt (natuur) gras en wordt onder meer in de sportwereld toegepast als natuurlijk gras niet toereikend wordt geacht.

Waar is een kunstgras vezel van gemaakt

Kunstgras wordt gemaakt zijn van: Polyolefines (polypropyleen PE, polyethyleen PP) en van nylon. Polypropyleen PE, polyethyleen PP zijn halffabricaten. Feit is dat de meeste kunstgrasvelden gemaakt zijn van Polyethyleen (PE). In verband met duurzaamheid lopen er ook al pilots of testen waarvan de kunstgras vezel van andere “”duurzamere”” grondstoffen gemaakt zijn zoals pet of PETP (thermoplastische polyester) of gemaakt van biologisch afbreekbaar en recyclebaar polymeer (Greenblade). Ook zijn er al vezels in de mark gemaakt van deels recycling kunststof en nieuwe grondstoffen.

Polyolefinen (polypropyleen PP, polyethyleen PE is gemaakt van een aardolie deel (kraken). Pololefinen zijn door polymerisatie van alkenen geproduceerd. De vraag naar een biopolymeer kunstgras vezel neemt toe. Een kunstgras vezel gemaakt van een biopolymeer is ook al mogelijk. Biopolymeer voor kunstgras is vaak gemaakt vanuit suikerriet (vaak afkomstige uit Zuid America) Voordeel hiervan is om minder afhankelijk te zijn van fossiele grondstoffen (aardolie). Nadeel is dan het nog steeds 100 % plastic betreft. Tevens is het de vraag of een Biopolymeer uit een ver land & gevolgen tot productie duurzamer is dan een van aardolie gemaakte vezel. Wij weten het niet.

De grondstof samenstelling van een vezel in combinatie met dikte en vorm en hoeveelheid vezel in een pool en aantal polen per 10 cm. (de steek) het totale systeem (incl. infill) bepalen onder andere de duurzaamheid, slijtvastheid, de zachtheid, de kleurechtheid, UV- bestendigheid.

Kunstgras vezels

Vezels zijn de grassprieten die het zichtbare oppervlak van het kunstgras vormen. Ze spelen een cruciale rol bij het bepalen van het uiterlijk, de duurzaamheid en functionaliteit van de grasmat. De vezels (de sprietjes) die je ziet (die uit de backing komen) worden ook wel polen genoemd. Een pool kan uit een enkele vezel bestaan maar ook een bundeltje van vezels. In een pool kan zowel kunstgrasvezels van Polyolefines (polypropyleen PE, polyethyleen PP) verwerkt zijn. Ook binnen een pool van meerdere (type) vezels komt vaak kleurverschil voor om het eindproduct natuurlijker te laten uitzien. (niet 1 egale kleur). Binnen materiaal of per pool komen ook veel verschillen voor ten opzichte van het gebruik, zachtheid en sliding vriendelijkheid en duurzaamheid.

De grootste verschillen tussen de vezels zijn te vinden in gebruikte kwaliteit polymeer, gebruikte grondstofsamenstelling en UV stabiliteit, de vorm van deze vezel, dikte van de vezel en de lengte van de vezel en wijze van productie.

Hier zijn drie soorten vezels die vaak worden gebruikt:

Monofilament kunstgras vezel

Monofilament kunstgrasvezels worden gemaakt via een extrusie proces waarbij gesmolten kunststofmateriaal door een opening met de gewenste vorm wordt geperst.

Hier is een algemene beschrijving van het productieproces van monofilament kunstgrasvezels:

1. Grondstoffen: Het begint met het selecteren en mengen van geschikte kunststofmaterialen, zoals polyethyleen (PE) of polypropyleen (PP) met toeslag grondstoffen zoals UV stabilisatoren die geschikt zijn voor kunstgrastoepassingen.

2. Smelten en extrusie: De geselecteerde kunststof materialen (kunststofkorrels) worden gesmolten bij hoge temperaturen. Vervolgens wordt de gesmolten kunststof door een extrusiemachine geleid, waarbij het door een matrijs met de gewenste vorm wordt geperst.

3. Koeling en uitharding: De uitgestrekte kunststofvezel wordt gekoeld om te stollen en uitharden. Dit proces zorgt ervoor dat de vezel de gewenste vorm en dikte krijgt.

4. Oprollen en opslag: De afgewerkte vezels worden op rollen gewikkeld en kunnen dan worden opgeslagen voor verdere verwerking of gebruik in de productie van kunstgras. Het uiteindelijke productieproces kan variëren afhankelijk van de specifieke fabrikant en de gewenste eigenschappen van de kunstgrasvezels, zoals de vorm, textuur en kleur. Monofilament kunstgrasvezels worden vaak gebruikt in kunstgrasproducten vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid.

Het geëxtrudeerde ontwerp (de matrijs) maakt verschillende dwarsdoorsnedevormen mogelijk, zoals diamant-vorm, c-vorm, s-vorm, v-vorm, w-vorm en meer. Monofilamentgarens staan bekend om hun realistische uiterlijk en prestaties. De diamant vorm is volgens ons de beste vorm kunstgrasvezel.

Gefibrilleerd kunstgras vezel

Gefibrilleerde vezels zijn spleetfilmvezels die uit polymeervellen zijn gesneden en vervolgens zijn geperforeerd. Deze garens bieden sterkte, veerkracht en worden vaak gebruikt vanwege hun duurzaamheid in gebieden met veel verkeer. Ze bieden een goede dekking en zijn bestand tegen intensief gebruik.

Getexturiseerde kunstgras vezel

Getexturiseerde kunstgrasvezel is een monofilament vezel, alleen is er een extra ingebouwde “”draai, krul, golf in lengte”” (warmte / kou) aan de vezels geven. Deze vezels zijn ontworpen om een laag realisme aan kunstgras toe te voegen. Deze garens hebben gestructureerde oppervlakken die de look en feel van natuurgras nabootsen. Ze zorgen voor meer visuele diepte en verbeteren de tractie, waardoor de grasmat er natuurlijker uitziet en de algehele prestaties verbeteren.

Wat is Dtex kunstgras vezel

Dtex is een eenheid die wordt gebruikt om de dikte of dichtheid van kunstgrasvezels te meten. Het staat voor “decitex” en verwijst naar het gewicht in gram van 10.000 meter van de kunstgrasvezel. Met andere woorden, het geeft aan hoeveel gram materiaal er is in een lengte van 10.000 meter vezel. Een hogere Dtex-waarde duidt op dikkere en dichtere kunstgrasvezels. Dit kan invloed hebben op de duurzaamheid en slijtvastheid van het kunstgras. Over het algemeen geldt dat kunstgras met een hogere Dtex-waarde beter bestand is tegen slijtage en langer meegaat. De specifieke Dtex-waarde die geschikt is, hangt af van de beoogde toepassing en de gewenste eigenschappen van het kunstgras. De hoeveelheid vezel, dikte van de vezel en de gebruikte grondstoffen en de vorm hebben een belangrijk effect op de prestatie, kwaliteit en levensduur van de kunstgras product.

Zie ook dit leuke leerzame filmpje over hoe maakt je kunstgras

https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-kunstgras/

Similar Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *