Hockey waterverbruik beregening kunstgras waterveld
Vraag 1 Hoeveel liter of m3 water gebruikt een hockey sproei installatie per keer op een kunstgras hockey waterveld?
Het antwoord is: afhankelijk van type waterveld, de afstelling, type sproeiers, afstelling en beheer, gemiddeld ca. 6 tot 10 m3 per sproeibeurt per veld. Dit komt neer op 6000 tot 10.000 liter per keer sproeien.
Vraag 2 Hoeveel liter of m3 water is dan het watergebruik bij vraag 1 per jaar op 1 hockey waterveld?
Per waterveld kan het watergebruik per jaar oplopen tot 6000 m3* water. (6000 m3 = 6.000.000 liter water). Deze hoeveelheid is een inschatting en is afhankelijk per situatie, er zijn veel vele variabele tot dit watergebruik.
Onderbouwing watergebruik hockey waterveld en semi waterveld.
Vaak wordt bij elke training, bij elke wedstrijd, incl. een sproeibeurt in de rust, beregend. Hierdoor staat de beregening meerdere keren per dag aan. Hoeveelheid watergebruik per veld per sportvereniging is afhankelijk van:
- Type kunstgrasmat (kan kunstgrasmat lang het water vasthouden tussen de vezels);
- Aantal wedstrijden per dag per hockeywaterveld en of de beregening beheerder of clubvrijwilliger voor en tussen elke wedstijd de beregening aanzet. Aandachtpunt: er zit een verschil tussen beregening (hoeveelheid water) bij de eerste wedstrijd van de dag en de laatste wedstrijd van de dag;
- Wie zet de beregening aan? (nadenken over minder en efficiënt waterbeheer, is het ook nodig om te beregenen bij alle traingingen, (denk dan aan: alle jeugd, type senioren en het niveau) Doet de beheerder van de beregening knop de noodzakelijk waterveld (handvochtig) beregeningstest volgens KNHB bondreglement. (zie onder);
- Capaciteit van aanvoer water (capaciteit water bufferput en beschikbare tijd voor vullen);
- Type beregening sproeiers en goede dekking / spreiding. (verlies van water/ nevel)
- Het hockey (fundering) systeem, er zijn ook andere hockey waterveld systemen, waarbij water van onderen komt. (b.v. Aquapush)
Hoe nat of vochtig moet een hockey waterveld zijn
In het Bondreglement staat: Voor de waterkunstgrasvelden en semiwaterkunstgrasvelden (op de sport- vloerenlijst genaamd (semi- ) waterkunstgras) dienen de velden bespeeld te worden onder natte omstandigheden. Nat betekent in deze “handvochtig”, wanneer je met je hand over het veld gaat, voelt je hand vochtig aan. Deze velden moeten dan ook voorzien zijn van kunstmatige beregening om bij droog weer het veld te bevochtigen. Voor de andere semiwaterkunstgrasvelden (op de sportproductenlijst (semi-)zandkunstgras genaamd) geldt een aanbeveling om deze nat te bespelen. Zie ook de aanbevelingen bij dit hoofdstuk. Bondsreglement-2023-DEF.pdf (knhb.nl) blz. 73.
Beleid van de hockeyvereniging en aansturing duurzaam beheer, kosten watergebruik
Goed beleid van de hockeyvereniging en aansturing tot een duurzaam beheer, kosten watergebruik en doel minder watergebruik is belangrijk. De beheerder van de beregening bepaald uiteindelijk het watergebruik. Het komt vaak voor dat de sportvereniging de beregening zonder nadenken of te snel aanzet. Voor de eerste keer het waterveld nat krijgen vergt “”meer”” water, dan elke keer kort beregenen. Belangrijk is ook of het type waterveld lang het water tussen de vezel kan vasthouden, dit kan per waterveld en type kunstgrasmat verschillen. De modernste watervelden zijn zo ontworpen dat ze water langer vasthouden. Watergebruik en waterverbruik per hockey waterveld is maatwerk per veld en gebruik.
Per wedstrijd wordt er één of twee keer gesproeid: voorafgaand gebruik en tijdens de rust. Een hockey veld is 99,4 x 59 (incl. uitloop) dit komt neer op 5864,6 m2. Insteek is tussen de 1 mm en 2,6 mm water per sproeibeurt komt neer op 5,8 en 13 m3 per sproeibeurt. In ca. 12-14 minuten per sproeibeurt.
Hockey waterveld water verbruik of water gebruik
Vaak ligt vlakbij het hockeyveld een bufferput van minimaal de inhoud van 1 sproeibeurt en bij voorkeur meer sproeibeurten. Deze bufferput kan je vullen met: water uit openwater (indien geschikt), regenwater verharding / gebouwen en drainwater opvangen in een zo groot mogelijk opslagput, bronwater, (bron slaan vlakbij het veld, dit vaak vergunning plichtig) laatste optie: drink (leiding) water (erg duur en zeker niet duurzaam / logisch)
Bovenstaand plaatje komt uit: HAS Onderzoeksrapport-Duurzaam-watergebruik-op-sportvelden
Toekomst van hockey is geen watergebruik op hockey kunstgrasvelden
In de toekomst wordt mogelijk geen water meer gebruik voor het sproeien van hockeyvelden. Dit is volgens ons een goede en duurzame toekomstige ontwikkeling. Geen water en daardoor minder algen bestrijden. Geen inzet meer van (kostbare) algen bestrijdingsmiddelen.
FIH geen water op hockey watervelden
Er is een verandering op komst in het internationale tophockey. Doel (hoop) van de FIH was, dat op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs het laatste grote hockeyevenement was waarbij op een waterveld wordt gespeeld. Dit doel is door vele technische omstandigheden niet gehaald. De volgende grens voor overstappen op een waterloos veld of dry hockeyveld is dan het WK van 2026 in Nederland en België. Mogelijk wordt dit dan het eerste mondiale hockeytoernooi is zónder watervelden. Maar daar zijn nu ook al signalen dan dit evenement op een water besproeid (hockey) waterveld gespeeld gaat worden. Het is even afwachten tot ontwikkeling en ervaringen van een alternatief hockeyveld sportondergrond waarbij geen water nodig is.
Pilot locatie dry hockey velden aanleg 2023 en 2024
In Nederland liggen nu 10 st Dry hockey watervelden als pilot. 5 pilot locaties in 2023 en 5 pilot locaties in 2024. Dit is maximaal toegestaand aantal velden. Op basis van deze 10 velden zal worden vastgesteld of de velden geschikt zijn voor doel (ervaringen gebruikers) en voldoen aan alle KNHB voorschriften. Daarna zal via sportinfrastructuur.nl vastgesteld worden of dit een erkende scope gaat worden. Tot op heden is dry hockey geen bewezen product of hockey systeem scope.
Waar liggen deze non-irrigated of dry hockey velden:
- 1 hockeyveld in Amsterdam (MHC Weesp) aanleg 2023
- 1 hockeyveld in Hoofddorp MHC De Reigers (aanleg 2023)
- 2 hockeyvelden in Mierlo (HC Mierlo) aanleg 2023
- 1 hockeyveld in Den haag (Wateringse veld, veld 4) aanleg 2023
- 1 hockeyveld in Terneuzen (MHC Terneuzen) aanleg 2024
- 2 hockey velden in Best (MHC Best) aanleg 2024
- 1 hockeyveld in Utrecht (Zwaluwen 1911) aanleg 2024
Ze noemen het nieuwe veld ook Dry (non-irrigated) hockey turf of dry hockey watervelden.
Dry hockey turf vanaf 2027 FIH
Om te voorkomen dat er meteen paniek uitbreekt bij de Nederlandse hockeyclubs: de aangekondigde wijzigingen qua ondergrond zijn voorlopig alleen van toepassing op de grote toernooien en internationale landenwedstrijden. Op clubniveau zullen de duurzame ambities van de wereldhockeybond niet direct merkbaar zijn. De FIH verwacht dat clubs pas op zijn vroegst in 2027 geleidelijk aan afscheid gaan nemen van de watervelden.
Lees ook dit artikel: https://hockey.nl/nieuws/de-sport/veld-van-toekomst-hot-topic-op-hockeycongres-voelt-als-tapijtje
Beregenen of nat houden van een hockey waterveld
Beregenen van een hockey waterveld en semi waterveld is een combinatie van club doelstelling, kennis van het veld en het toepassen van het KNBH-bondreglement. Door bewuster een hockey waterveld te beregenen of te sproeien verbruik je uiteindelijk minder water. Dit kost hierdoor ook minder energie, is de overlast van waternevel voor toeschouwers, gebouwen en omwonenden minimaal.
Wij als sportveld.nl adviseren: bespreek en bepaal binnen de hockeyverenging: hoe met watergebruik en verbruik bij een waterveld of semi waterveld om te gaan. Maak een stukje beleid en stuur op dit interne beleid.
Wat is nu het beste beregeningregime op een waterhockeyveld
- Beperk het aantal beregeningsbeurten. Kijk per keer of het ook echt nodig is om te sproeien. Wanneer je met je hand over het veld gaat, voelt je hand vochtig aan (‘handvochtig’), dan is het nog niet nodig om te sproeien.
- Spreek binnen de hockeyclub af hoe er minder water op de velden gebruikt kan worden.
- Stel de frequentie van de beregening niet automatisch in. Immers, het is niet noodzakelijk om bij elke training of wedstrijd te beregenen. Dit ligt aan de plaatselijke omstandigheden, de weersomstandigheden en het doel van het sproeien. Is er bijvoorbeeld veel schaduw op het veld, dan zal het veld minder opdrogen en is minder beregening nodig. Ook bij regenachtige weersomstandigheden en weinig zon is beregenen niet nodig;
- Bepaal of sproeien echt nodig is voor elke training of wedstijd;
- Beregen niet te veel in één keer. Beperk de hoeveelheid per beregeningsbeurt tot 5 á 6 m3 per keer. Bij droog en warm weer is meer beregening nodig dan bij nog natte velden, Dan is veel minder water nodig;
- Schakel bij de zomer- en winterstop de beregening uit. Het veld kan dan goed opdrogen en algen houden niet van hoge temperaturen en droogte;
- In de winter is het belangrijk om de installatie droog te blazen. De installatie kan dan bij vorst niet beschadigen en algenvorming wordt voorkomen. Daar zorgt de beheerder voor;
- Het is slim om vanuit de club iemand verantwoordelijk te stellen voor de beregeninginstallatie. Alleen hij/zij heeft de sleutel tot de beregeningsinstallatie. Zo kan er bewuster omgegaan worden met water en energie.